Grootste Europese dakserre open voor ontwikkeling nieuwe teelttechnieken

Met Agrotopia, een dakserre van 9.000 m², hebben Inagro en Provincie West-Vlaanderen een hotspot gecreëerd voor de ontwikkeling van innovatieve technieken voor glas- en stadstuinbouw.

Trefwoorden: #hydrocultuur, #Inagro, #serre

Lees verder

Nieuws

( Foto: Inagro )

ENGINEERINGNET.BE - De serre van 9000 m² met hoogtechnologische faciliteiten maakt innovatief onderzoek op Europees topniveau mogelijk. De dertien onderzoekscompartimenten zijn representatief voor de moderne teelt van vruchtgroenten en bladgewassen in hydrocultuur.

Ze bieden ruimte om nieuwe technologieën te ontwikkelen, uit te testen en te demonstreren in omstandigheden die vergelijkbaar zijn met de praktijk.

Hydrocultuur biedt de mogelijkheid om kwalitatieve gewassen te produceren en de milieu-impact te verkleinen. Het helpt telers om de huidige uitdagingen in efficiënte teeltpraktijken, circulair watergebruik en gewasbescherming aan te gaan en levert voordelen op, zoals een hogere opbrengst en ergonomie.

Dankzij de unieke ligging, op het dak van de kistenloods van REO Veiling en aan de rand van de stad, kan Inagro ook de mogelijkheden van urban farming exploreren.

De flexibele en hypermoderne inrichting met onder meer een gevelserre van 12 meter hoog laat toe om te experimenteren met optimaal ruimtegebruik, telen in de hoogte, meerlagenteelt, diverse types teeltgoten en nieuwe duurzamere substraten.

Ook gaat Agrotopia op zoek naar een verwevenheid in de functies van landbouw, industrie en stad. Denk aan innovatieve waterrecuperatie en hergebruik van stedelijke restwarmte.

Met haar locatie nabij de producenten en afnemers van verse groenten vormt de dakserre ook een uniek knooppunt voor kennisuitwisseling en demonstratie. Een expozone, demo-opstellingen in de teeltcompartimenten, het stadstuinbouwplein en het auditorium bieden daartoe mogelijkheden.

Zo zijn een tiental bedrijven al aanwezig in de serre om hun technologie of kennis te delen met de sector.

In 2020 kreeg Agrotopia al een officiële erkenning van het Europese Netwerk van Living Labs.

Het EFRO-GTI-project Crop on Top, waarin Agrotopia en het Agrotopia living lab een hoofdrol spelen, is finalist voor de Europese Regiostars Awards 2021, in de categorie Urban Europe.