Ook in september nog steeds minder faillissementen dan de vorige twee jaren

Uit een nieuwe studie van Graydon blijkt dat in september er 715 faillissementen uitgesproken werden. Dat zijn er 87 minder dan in september 2020 (-10,9%), maar ook 482 minder dan in september 2019 (-40,3%).

Trefwoorden: #faillissement, #Graydon, #vacatures

Lees verder

HR

( Foto: jozefmicic - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Ook nu zien we een bevestiging van de contra-intuïtieve tendensen die we sedert het begin van de COVID-crisis waarnemen. Op de maanden april en mei na noteren we inderdaad maand na maand minder faillissementen dan gedurende dezelfde maand van 2020 en beduidend minder dan in 2019.

Opmerkelijk is dat binnen de Brusselse regio, bij uitstek de rechtbank die het grootste aantal bedrijven onder zijn hoede heeft, het aantal faillissementen in september dit jaar 12,8% hoger ligt dan die van september 2020. Naar verluidt zou de RSZ binnen de Brusselse regio opnieuw overgaan tot dagvaarden van schuldenaars ter faling.

Ook binnen de provincie Oost-Vlaanderen zien we in vergelijking met september 2020 een stijging met +12,4%. In beide gevallen blijft het faillissementsniveau ver onder de waarden die we pre-crisis waarnamen.

Binnen het arrondissement Leuven (+20% in vergelijking met september 2020) zien we met 30 uitspraken zelfs het op één na hoogste aantal faillissementen ooit binnen een septembermaand. Binnen het arrondissement Waals-Brabant (+2,4%) zien we een ‘eerder normaal’ faillissementsniveau.

Zolang de fiscale en sociale administraties terughouden blijven met betrekking tot het dagvaarden ter faling (een houding waarvan we verwachten dat die minstens tot einde dit jaar wordt volgehouden) en het verlenen van betaaluitstel wordt op een blijvend laag niveau faillissementen gerekend.