BMT Aerospace wint prestigieuze "Zeiss Measuringhero Award"

BMT Aerospace Oostkamp won de prestigieuze "Zeiss Measuringhero Award" in de categorie "Efficient measurement process setups" voor het succesvol implemente-ren van hun automatische 3D-meetbank.

Trefwoorden: #BMT Aerospace, #meettechniek, #regeltechniek, #Zeiss

Lees verder

Techniek

( Foto: BMT Aerospace )

ENGINEERINGNET.BE – Deze wedstrijd sloot perfect aan bij zijn lopende "CMM Operational Excellence" project en het Agoria Factory of the Future-traject van BMT Aerospace.

Het project bestaat uit een Zeiss Accura II meetbank met Vast-xtr probe, die volledig geïntegreerd is in een automatische cel met transportbanden, een verticaal opslagsysteem en een ergonomisch laad/los station.

De installatie wordt gebruikt voor het meten van uiterst nauwkeurige tandwielen voor de aandrijfsystemen van de bewegende aanvalsboorden vooraan de vliegtuigvleugels. De meetinstallatie wordt gevoed door meerdere productiemachines en het buffersysteem. De rechtstreekse koppeling aan de ERP-planningssoftware bezorgt de lijn een grote autonomie om zelfstandig te werken zonder tussenkomst van een operator.

Het team bij BMT Aerospace International wist op twee jaar tijd de meettijd per onderdeel te halveren en de administratieve werklast beduidend te verminderen. Uitvalspercentages van sommige programma's verminderde het, o.a. door gerichte data-analyses, met 50 à 80%.

ACHTERGROND
Kandidaten uit 28 landen wereldwijd namen deel aan deze editie van de ZEISS measuringhero Award 2021. Prijzen waren er in acht categorieën: Customer Loyalty Reward, Efficient Measurement – Individual Component, Efficient Measurement – Process Set-up, Perfect Measuring Room, Creative Fixturing, Most Exotic Particle Image, Smoothest Surface én Fascinating X-perience.

Het team van kwaliteits- en productiemedewerkers bij BMT Aerospace won in de categorie Efficient Measurement – Process Set-up. Evaluatiecriteria om deel te nemen aan deze wedstrijdcategorie waren: gerealiseerde verbeteringen in materiaalstroom, tijdsbesparingen, ergonomische- en kwaliteitsverbeteringen.

De internationale jury bestond uit Zeiss-experts, Keith Mills (Editor van Metrology News), Dr. Markus Rochowicz (Group Manager Cleanliness Technology bij Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation) en Al Peasland (hoofd van de Technical & Innovation Partnerships bij Williams Racing).