oPEN Thor living lab wordt uitgebreid naar energiepositieve wijken

Het living lab op het Thor Park, opgebouwd uit energie-innovaties geleid door EnergyVille, heeft heel wat ambitieuze uitbreidingsplannen op het programma staan.

Trefwoorden: #EnergyVille, #living lab, #Thor Park, #warmtenet

Lees verder

Nieuws

( Foto: EnergyVille )

ENGINEERINGNET.BE - Onlangs werd in aanwezigheid van de Europese Commissie en Europese en Vlaamse consortiumpartners op Thor Park het oPEN Lab project afgetrapt. Dit is een project dat wordt gefinancierd in het kader van het Green Deal innovatieprogramma van de Europese Unie, Horizon 2020.

Onder de coördinatie van VITO/EnergyVille werken 33 partners uit 7 landen samen om via “open innovatie living labs”, technologieën, diensten en sociale innovaties voor de realisatie van energiepositieve wijken te testen en optimaliseren.

Energiepositieve wijken (Positive Energy Neighbourhoods - PEN) produceren meer energie dan ze verbruiken door een combinatie van energiebesparende maatregelen en efficiënt gebruik van lokaal opgewekte duurzame energie. Energieopslag en slimme en flexibele vraagsturing zorgen daarbij voor een interactie het energiesysteem. In een PEN komen heel wat innovaties samen die de omslag naar een klimaatneutrale stedelijke infrastructuur mogelijk moeten maken.

De living labs zijn dus als het ware “innovatie hotspots” die de transitie inzetten om naar de toekomst toe op grote schaal over heel Europa energiepositieve wijken te realiseren. In oPEN Lab Genk zullen meer dan 30 woningen, zowel privé- als huurwoningen, een transformatie naar een testomgeving ondergaan door gekoppeld te worden aan het living lab op Thor Park.

Naast de testsite in Genk, vallen onder het Europese oPEN Lab project ook testsites in Pamplona (Spanje) en Tartu (Estland).

ACHTERGROND
Het oPEN Thor living lab (dat zich uitstrekt over Thor Park, Nieuw Texas, de tuinwijk in Waterschei en KRC Genk) zal na afloop van het project permanent blijven fungeren als unieke testomgeving voor de activiteiten van EnergyVille en haar partners. Op de site wordt ook een innovatief warmtenet, een gelijkstroomnet en een geavanceerd dataplatform uitgerold.