Project ATMP Logistics: aanpakken uitdagingen rond logistieke farmaceutische processen

In de farmaceutische sector is een gestroomlijnd logistiek proces van cruciaal belang. De circulaire logistiek van gepersonaliseerde zendingen met Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP) is extra complex.

Trefwoorden: #farma, #geneesmiddel, #logistiek, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: kadmy - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Distributie en transport van geneesmiddelen vereist extreme aandacht voor detail in elke fase van de logistieke keten om de kwaliteit van het product te allen tijde te garanderen.

Vlaanderen beschikt over een omvangrijke farmaceutische sector met wereldfaam en ook in de logistiek is er uitgebreide kennis en ervaring aangaande het vervoer van geneesmiddelen.

Dat is echter nog niet het geval voor de Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP). Dit soort medicijnen vergt een gepersonaliseerde logistiek, waarbij real time monitoring van temperatuur, locatie en beveiliging cruciaal zijn. Met het project ATMP Logistics wil VIL in samenwerking met zeventien bedrijven een antwoord bieden op deze uitdagingen.

VIL zal een economisch haalbaar en schaalbaar logistiek model uitwerken voor zowel de distributie op korte afstand als de luchtvracht. Op basis daarvan zal een risico analyse worden uitgevoerd voor de gehele keten, adviezen worden geformuleerd voor verpakking, koelsystemen, standaarden en ICT tools en een handleiding worden opgesteld met nuttige informatie en tips voor bedrijven.

Projectdeelnemers: Air Liquide Healthcare, Anicells, Brussels Airport, BlueCrux, Cargo Velo, Etheclo, Etherna, Exobiologics, Fat Stem, Livlina, Marken (a UPS Company), Movianto, Novartis Pharma, Post NL, Topa Packaging, Urbike en UZA.