Lancering platform voor overgang naar industriële koolstofneutraliteit in EU

VITO/EnergyVille, TNO en DECHEMA bouwen verder op hun bestaande samenwerking om de basis te leggen voor een grensoverschrijdend kennisplatform om Europa klimaatneutraal te maken.

Trefwoorden: #EnergyVille, #klimaat, #klimaatneutraal, #TNO

Lees verder

Nieuws

( Foto: bartusp - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Als de EU haar ambitie wil waarmaken om in 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden, dan is een sectoroverschrijdende, vectoroverschrijdende en grensoverschrijdende aanpak nodig.

Daarom hebben TNO, DECHEMA en VITO/EnergyVille een 'memorandum of understanding' ondertekend voor een publiek-privaat kennisplatform rond trilaterale industriële koolstofneutraliteit.

Het platform gaat internationale samenwerking tussen belanghebbenden uit de industrie, overheden, regulatoren en eigenaars of beheerders van infrastructuuractiva bevorderen. Dit om de overgang naar industriële koolstofneutraliteit in de trilaterale regio te vergemakkelijken.

De samenwerking gaat van start met drie projecten:
- HY3+: gericht op grensoverschrijdende infrastructuur voor energietransport, inclusief waterstof en CO2, tussen Nederland, het Duitse Noordrijn-Westfalen en België. Het project ondersteunt Nederlandse projecten om bestaande of nieuwe energie-infrastructuur voor het transport van waterstof en CO2 aan te passen of te bouwen.

Dit zal industriële clusters ondersteunen om hun fabrieken en faciliteiten koolstofarm te maken. HY3+ wordt gecoördineerd door TNO.

- TransHyDE: dit project omvat ruim 60 academische en industriële partners, en onderzoekt transportmogelijkheden voor groene waterstof. Het subproject TransHyDE-Sys wordt gecoördineerd door DECHEMA.

Dit toetst de industriële vraag naar waterstof en de interactie van bestaande en toekomstige energie-infrastructuren in Duitsland en Europa. Om zo de bevoorrading veilig te stellen en de industriële transformatie naar broeikasgasneutrale processen te vergemakkelijken.

- TRILATE: onderzoek naar vervoer van energie en grondstoffen naar industriële sites om de transitie naar klimaatneutraliteit mogelijk te maken. Het project is onlangs gestart en duurt 4 jaar.

VITO/EnergyVille ontwikkelt, samen met ULiège, UGent, KU Leuven, Elia en Fluxys, modellen om te bepalen welke investeringen in energietransportinfrastructuur nodig zijn voor een kostenefficiënte en betrouwbare transformatie naar een toekomstige klimaatneutrale energie-intensieve industrie.

Het project zoomt in op het transport van elektra en moleculen in de vorm van H2, CO2 en CH4 – zowel binnen België als grensoverschrijdend. Het consortium heeft regelmatig interactie met de industriële adviesraad van de haven van Antwerpen, North Sea Port, Benelux Business Roundtable, European Network of Transmission System Operators for Electricity, INEOS, Luminus, Hamon & Cie en 3B-het glasvezelbedrijf.