Snel leren vanuit de palm van je hand

Dat heel wat bedrijven zoeken naar de meest efficiënte opleidingsmogelijkheden voor hun medewerkers is een open deur intrappen. Velen vinden intussen hun heil in het digitaal leren. Dat het nog sneller en individueler kan, bewijst het Genkse MobieTrain.

Trefwoorden: #MobieTrain, #opleiding, #vacature

Lees verder

Vacatech

( Foto: MobieTrain )

Download het artikel in PDF

ENGINEERINGNET.BE - De Genkse specialist in gamified, mobile-first microlearning is aan een steile opmars bezig. In het coronajaar 2020 tekende MobieTrain een groei van 400% op. “Alle digitale leerplatformen hebben vorig jaar een enorme boost gekregen. MobieTrain is daar geen uitzondering op”, erkent CEO Guy Van Neck. Nochtans werd de kiem voor MobieTrain al gelegd lang voor de pandemie zijn intrede deed. Van 2012 tot 2014 volgde Van Neck een MBA-opleiding aan de Chicago Booth Business School voor innovatie in de Verenigde Staten en nam er deel aan de Global New Venture Challenge. “Het opzet was om kennisvergaring in de palm van ieders hand te krijgen. We zijn daarmee tweede geëindigd in deze internationale competitie”, schetst hij de start. Van Neck ging in 2010 aan de slag bij het Amerikaanse BARE International waar hij in contact kwam met retailers over de hele wereld. Het bedrijf is immers gespecialiseerd in het analyseren van consumentengedrag onder meer via mystery shopping en audits. “Die job maakte me duidelijk dat verkopers heel wat technieken misten. Maar wie in het veld actief is, krijgt ook weinig trainingen, althans niet op een consistente manier. Daar wilde ik wat aan veranderen. Met steun van mijn werkgever en een aantal stille vennoten kon ik het Amerikaanse project gaan uitbouwen. Eind 2018 was de betaversie van de app klaar om getest te worden. Deze exploratieve fase duurde tot 2019.”

MobieTrain is een mobiel leerplatform met microtrainingen van telkens vijf tot tien minuten dat ruim 100.000 gebruikers in meer dan dertig landen telt. (Foto MobieTrain)

Machinaal leren
Via zijn MBA-netwerk haalde Van Neck meteen een grote vis binnen met de Azadea Group, met grote retailmerken als Adidas, Massimo Duti, Initmissimi, Zara, Mango, Urban Outfitters onder de vleugels. Het stelt zo’n 100.000 mensen te werk in 550 shops in meer dan dertien landen in het Midden-Oosten en Afrika. “Ze gebruiken MobieTrain om hun medewerkers belangrijke trainingen te geven over klantgerichtheid en verkooptechnieken. Op het platform wordt de trainingcontent van het bedrijf in kleine hapklare kennisbrokken getransformeerd. Zo kan je een cursus van een uur opdelen in tien microlearnings waarbij we focussen op de hoofdzaak. De mede-werker kan die sessies allemaal in één keer volgen of over een langere periode. Het komt er vooral op aan om de juiste inhoud op het juiste moment aan de juiste persoon aan te bieden. Dat leidt tot grotere betrokkenheid en tot hogere productiviteit.” Om dat te realiseren zet MobieTrain het machinaal leren in. “Individuele interesses worden duidelijk via zoektermen op kanalen als YouTube en websites. Via al die content sturen we nieuwsflashes door die aansluiten bij het profiel van de medewerker. Zo stimuleren we de gebruiker op regelmatige basis om de applicatie te openen. Die stimulatie kan ook offline door het management gebeuren. De bedrijfscultuur speelt dan ook een cruciale rol in het succes van digitaal leren. We zien bij onze klanten dat tot 90% van de medewerkers die de cursus start, die ook effectief afwerkt. Bij e-learning is dit maar 15%.”

Gamification is een dankbare tool om de competitiviteit tussen de medewerkers aan te wakkeren. (Foto MobieTrain)

Gamification
Voor het opzetten van de applicatie start MobieTrain vaak vanuit een campagnevorm. “Op kwartaal- of maandbasis wordt afgestemd wat de business precies nodig heeft. Na een maand opleiding sturen we bijvoorbeeld korte wist-je-datjes: Wist je dat al zoveel teamleden deze cursus hebben gevolgd? Of wist je dat je al zoveel uren training achter de rug hebt? Zo brengen we op een leuke manier een leercultuur binnen in het bedrijf. In dat kader is gamification een dankbare tool om de competitiviteit tussen de medewerkers aan te wakkeren.” De meerderheid van de bedrijven (70%) leveren zelf content en filmpjes aan. “Via onze eigen ‘authoring tool’ kunnen bedrijven heel eenvoudig microlearnings aanmaken, zonder technische kennis. We begeleiden bedrijven daar ook bij. Het leerplatform evolueert overigens mede dankzij de input van de klanten. Elke twee weken wordt een nieuwe versie gelanceerd en volgen we constant wat er leeft in het veld.” Zo tekent het HR-landschap zich alsmaar technologischer af. De interesse op de werkvloer groeit wel, maar niet alle bedrijven zijn er al klaar voor. Nochtans is dat een cruciale voorwaarde voor het succesvol implementeren van digitale leerplatformen. “Via coaching kunnen ze daar naartoe groeien. Essentieel is in te zien wat kritische en niet-kritische kennis is. Bij kritische kennis kan microlearning het werkplekleren versterken. Niet-kritische kennis kan dan wel geheel via microlearning bijgebracht worden.”

“Via onze eigen ‘authoring tool’ kunnen bedrijven heel eenvoudig microlearnings aanmaken, zonder technische kennis,” Guy Van Neck, MobieTrain

Europees marktleider
Er mogen dan al tal van digitale leervormen op de markt zijn, Van Neck ziet in MobieTrain toch een belangrijk onderscheid. “We zijn gestart met een mobiele app, hebben daar gamification in geïmplementeerd en aangeboden via een simpele look en feel à la Netflix. Achter de tegels kunnen tal van links naar informatie, filmpjes en zelfs VR schuilgaan.” Het blijkt een succesrecept waarvoor steeds meer bedrijven warm lopen. Het klantenbestand breidde uit van de retailsector naar Emirates Post, de steden Rotterdam en Antwerpen, FOD Financiën en advocatenkantoren. Ook in de industrie is het platform geïntroduceerd. “Veiligheidstrainingen bij Atlas Copco verlopen via ons leerplatform. Recent zijn daar Narviflex, producent van rubberen transportbanden op de luchthaven, Aqualex, met innovatieve keukenkranen, en bouwbedrijf en algemeen aannemer Democo bijgekomen.” Het succes van MobieTrain is investeerders niet ontgaan. Zo haalde het bedrijf in mei nog eens 4 miljoen euro op. “MobieTrain wil marktleider van Europa worden. Dit model willen we kopiëren naar andere landen. In de eerste plaats in Spanje. Digitalisering is daar al ver gevorderd. Spanje biedt een grote markt en de loonkost ligt er lager dan in ons land. Daarnaast blijven we investeren in het platform zelf. Het machinaal leren willen we verder uitbouwen en ofwel een eigen chatsysteem uitwerken of een van de bestaande integreren.” Dat wordt een uitdaging voor de tien ontwikkelaars van MobieTrain in Lissabon. De CEO ziet tegen eind dit jaar graag het aantal klanten aangroeien van zestig naar meer dan honderd. Daarvoor moet tegen dan ook het personeelsbestand evolueren van dertig naar veertig medewerkers.