Unieke tool om 4G en 5G netwerken te optimaliseren

Onderzoekers van imec en de UGent hebben een unieke tool ontwikkeld voor het optimaliseren van 4G en 5G mobiele radionetwerken (RAN) en levert een optimale dekking tegen een beperkte kost en met respect voor stralingsnormen.

Trefwoorden: #4G, #5G, #imec, #radionetwerk, #tool, #UGent

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Onderliggende mobiele technologieën worden steeds complexer. Dat is zeker het geval sinds de introductie van 5G.

In tegenstelling tot de vorige generaties cellulaire netwerken kunnen operatoren voor het uitrollen van hun 5G-netwerken namelijk kiezen uit een aantal technologie-opties, waaronder 5G New Radio (NR) en Massive MIMO.

Margot Deruyck, Docent en FWO-Postdoctoral Fellow bij WAVES: “Die keuze aan technologie-opties zorgt onvermijdelijk voor meer complexiteit. Bovendien zijn de toepassingen zelf ook heel wat veeleisender geworden. Denk maar aan videostreamingdiensten die zowel snelheid als een beperkte signaalvertraging vereisen, of Internet of Things (IoT)-oplossingen die soms tientallen verschillende apps en toestellen moeten ondersteunen. Er is nauwelijks ruimte voor compromissen.”

Vreemd genoeg was het energieverbruik van een netwerk voor operatoren tot nog toe van minder groot belang, omdat consumenten in de eerste plaats op zoek zijn naar een netwerk dat een goede dekking en hoge bandbreedtes garandeert tegen een betaalbare prijs. Maar dat staat op het punt te veranderen, gezien de huidige aandacht voor de klimaatverandering.

Om aan al die uitdagingen en vereisten te kunnen voldoen, moeten operatoren heel wat expertise opbouwen in het optimaal ontwerpen van een RAN. Het is echter een onderwerp waar ze niet zo graag over praten, waardoor het één van hun best bewaarde geheimen is. Eén van de nadelen van zo'n strategie is uiteraard dat operatoren niet kunnen voortbouwen op de ervaringen en inzichten van anderen: ze moeten letterlijk allemaal dezelfde leercyclus doorlopen.

Operatoren (en regulatoren) die nood hebben aan extra hulp en inzichten kunnen voortaan ook een beroep doen op de expertise van de WAVES-onderzoekers van imec en de UGent. Zij hebben, na jaren onderzoek, een baanbrekende RAN-designtool gebouwd die technologie- en bedrijfsonafhankelijk is.

De tool berekent bijvoorbeeld waar en hoeveel mobiele basisstations in een bepaalde regio moeten worden uitgerold om een optimale dienstverlening te kunnen aanbieden. Daarbij wordt rekening gehouden met factoren zoals het zendvermogen, maar ook met (lokale) stralingsnormen en energieverbruik.