Pilootproject: actieve luchtzuivering op hotspots in steden verlaagt fijnstofconcentraties

De luchtkwaliteit in Europa voldoet op veel plaatsen niet aan de advieswaarden van de WHO. Het slim integreren van luchtzuiveringstechnologie op vervuilende hotspots in de openbare ruimte kan de fijnstofconcentraties in steden substantieel verminderen.

Trefwoorden: #fijnstof, #luchtzuivering, #research

Lees verder

research

( Foto: Longen van de Stad )

ENGINEERINGNET.BE - De Technische Universiteit Eindhoven, ENS Clean Air, Air Liquide en de gemeente Eindhoven kwamen tot deze conclusie na het pilotproject ‘Longen van de Stad’, waarbij in het centrum van Eindhoven het effect van luchtzuiveringsinstallaties in ondergrondse parkeergarages werd gemeten.

In het pilootproject werd op het Stadhuisplein in Eindhoven (Nederland) een tijdelijke proefopstelling geplaatst. Een luchtzuiveringsinstallatie verwijderde fijnstof uit de ventilatielucht van de parkeergarage onder het plein en stootte deze gezuiverde lucht vervolgens uit over het plein. Rondom het plein werden vervolgens luchtkwaliteitsmetingen gedaan voor fijnstof en weeromstandigheden.

Projectleider Roel Gijsbers van ENS Clean Air: “De lokale reductie van fijnstofconcentraties bleek zeer hoog. We zagen dat de gezuiverde lucht uit de parkeergarage zelfs minder fijnstof bevat dan de lucht boven de grond normaal al heeft. De garage wordt hierdoor netto dus een luchtzuiverend element in de stad.”

Verder lieten de metingen onder meer zien dat de lokale fijnstofconcentraties sterk verschillen per meetlocatie als gevolg van bebouwingsdichtheid, weersomstandigheden en verkeersintensiteit. Ook zijn hoog resolutie computermodellen ontwikkeld die de effecten van luchtzuiveringsinterventies virtueel kunnen bepalen.

In de zojuist opgeleverde rapportage bundelen de partijen alle opgedane inzichten van het concept en bieden ze toepassingsaanbevelingen en een onderzoek naar kosteneffectiviteit.