TU Eindhoven ontwikkelt 'echt' slimme auto

Het onderzoeksproject i-Cave toont aan dat autonoom én coöperatief rijden mogelijk is, maar ook welke belemmeringen er nog zijn. Bijvoorbeeld waar het gaat om computersystemen.

Trefwoorden: #research, #slimme auto, #TU Eindhoven

Lees verder

research

( Foto: TU/e )

ENGINEERINGNET.BE - “Bij autonoom rijden gebruiken de algoritmes die voertuigen besturen, informatie die ze zelf verzamelen,” stelt hoogleraar Henk Nijmeijer van TU Eindhoven.

“Als ze hun informatie geheel of deels via andere voertuigen verkrijgen, gaat het om coöperatief rijden. In dat geval verbetert de informatie het collectieve gedrag, zodat de voertuigen dichter op elkaar kunnen rijden. Dat bevordert de verkeersdoorstroming. Daarvoor moeten de voertuigen via een draadloze verbinding met elkaar communiceren.”

Nijmeijer: “Rijden in colonne, ook wel ‘platooning’ genoemd, op de openbare weg op een veilige manier is mogelijk, maar dat geldt zeker nog niet voor autonoom rijden. Dat kan vooralsnog alleen in een gecontroleerde omgeving zoals een testlocatie of een parkeerplaats. Niet in een stadscentrum: de verkeerssituatie is daar veel te complex.”

De onderzoekers hebben in een aantal voertuigen de werking van de ontwikkelde algoritmes getest op een testlocatie in Eindhoven. Daar zijn Renaults Twizy sinds vorig jaar in staat om met een tussentijd van niet meer dan 0,3 seconde in colonne te rijden en elkaar te volgen in bochten.

De Renaults volgen de leidende auto met behulp van Coöperatieve Adaptive Cruise Control, die gebruik maakt van wifi, radar, GPS en camera.

Ook voor coöperatief rijden liggen er nog opgaven. Nijmeijer: “We hebben algoritmes ontworpen die dat faciliteren en daarmee sociaal gedrag bevorderen: de voertuigen in een colonne maken ruimte voor invoegende voertuigen."

“Rijden in colonnes kan nu nog alleen als in alle deelnemende voertuigen een bestuurder zit,” zegt Nijmeijer. “De computers kunnen de snelheid en de onderlinge afstand regelen, maar het detecteren van fouten blijft nog mensenwerk.”

De auto’s zijn verder uitgerust met een vorm van een external Human Machine Interface. Die biedt op de bumper of voorruit informatie over het gedrag van de auto. Lichtsignalen geven bijvoorbeeld aan dat de auto je opmerkt en dat je veilig kunt oversteken.

Op de snelweg tussen Helmond en Eindhoven zijn in samenwerking met TNO succesvolle proeven uitgevoerd met coöperatief rijden. Een proef op een al van relevante communicatieapparatuur voorziene busbaan bij Eindhoven is voorlopig nog toekomstmuziek.