Smart Village Lab moet energietransitie versnellen

Deze innovatieve proeftuin is de eerste fysieke realisatie van het Green Energy Park, dat opgericht werd door de VUB en het Universitair Ziekenhuis Brussel, en zal onderzoeken hoe wonen in de toekomst slim, duurzaam en energie-efficiënt kan worden.

Trefwoorden: #energie, #Fluvius, #Smart Village Lab, #transitie, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Het Smart Village Lab bestaat uit zes woningen die onderling elektrische en thermische energie uitwisselen via een “Smart Energy Grid”, een energienet waaraan ook collectieve energiesystemen verbonden zijn zoals buurtbatterijen en collectieve laadinfrastructuur voor elektrische wagens.

Hierdoor kunnen talloze scenario’s worden uitgewerkt en nagegaan worden hoe en wanneer welke technologieën kunnen worden ingezet en hoe we ze het best laten interageren. Zo kan je bijvoorbeeld zonnepanelen linken aan een elektrische wagen of een thuisbatterij, aan wasmachines of aan een warmtepomp, en kan de buurtbatterij worden opgeladen op momenten dat de elektriciteitsprijs laag is.

Om dit mogelijk te maken installeerde distributienetbeheerder Fluvius op de site twee grote elektriciteitscabines van elk negen meter lang. De ene is ingericht als een standaard elektriciteitscabine met een transformator van 1.000 kVA en slimme technologie om te communiceren met het centrale netbeheersysteem. De tweede cabine is een Vlaamse primeur en biedt plaats voor allerlei apparatuur voor live testing van nieuwe energietechnieken.

Opkomende trends zoals energiedelen, energiegemeenschappen en Positieve Energie Districten brengen technische uitdagingen met zich mee en vereisen ook op administratief vlak innovatieve systemen om de energiestromen op te volgen en te factureren. Dit is een bijkomend onderzoeksdomein waarin het Smart Village Lab pionierswerk verricht.

De proeftuin wordt tevens ingezet voor opleiding en training van technisch personeel en ook scholen en het brede publiek zijn er welkom. Zo kan iedereen kennis maken met deze innovaties en hun belang in de maatschappelijke energietransitie.

Om innovaties onmiddellijk in een reële omgeving te testen en verder te verfijnen bouwt ABB haar nieuwe Experience Centre op deze site. De eerste in een hele reeks van investeringen door privé-partners.

klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Bij de foto boven: Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft het Smart Village Lab officieel geactiveerd.

ACHTERGROND
De ontwikkeling van het Smart Village Lab werd mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met Flux50, de Vlaamse speerpuntcluster voor energie. Zij ondersteunen de ontwikkeling van de proeftuin vanuit het Interreg-project “RegEnergy” en het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling “Smart Multi Energy Lab (SMEL)”, samen goed voor 1,1 miljoen Euro.

Voor de realisatie investeert de Vrije Universiteit Brussel 1,6 miljoen euro. Het onderzoek in het domein “energie en mobiliteit” wordt gecoördineerd door het team “EVERGi” binnen de VUB-onderzoeksgroep MOBI en gesteund door Europese Horizon2020 en Vlaamse ICON projecten.