UZ Leuven gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis fotonen tellende CT-scanner

Anders dan bij klassieke CT-toestellen analyseert deze nieuwe fotonen tellende CT-scanner elk foton of elke x-straal die door het lichaam gaat. Het resultaat: scherpere beelden aan een lagere stralingsdosis, met een ongezien oog voor detail.

Trefwoorden: #CT-scan, #Siemens Healthineers, #UZ Leuven

Lees verder

Nieuws

( Foto: UZ Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - Voor tal van ziekten is een CT-scanner het aangewezen beeldvormingstoestel. Een CT-scanner maakt gebruik van röntgenstralen of fotonen die door het lichaam gestuurd worden. Een computer stelt met foto’s uit verschillende hoeken een gedetailleerd 3D-volumebeeld samen.

Bij de huidige generatie scanners zit er vrij veel ruis op de beelden: niet alle fotonen kunnen geanalyseerd worden, waardoor het potentieel van de technologie onderbenut blijft.

UZ Leuven neemt nu als eerste ziekenhuis in België een zogenaamd photon counting CT-toestel van Siemens Healthineers in gebruik. Dit toestel kan wel elk individueel foton analyseren en daardoor beelden maken die gedetailleerder zijn dan ooit.

Diensthoofd radiologie van UZ Leuven, prof. dr. Chantal Van Ongeval: “Deze nieuwe CT-scanner laat ons toe om met meer detail naar structuren in het menselijk lichaam te kijken. We zullen ziekten en aandoeningen beter en vroeger kunnen opsporen dan voorheen. Je kan dit CT-toestel omschrijven als een grote microscoop, die beelden maakt met een resolutie van 0,2 millimeter, wat 50% scherper is dan voorheen.”

Glenn To van Siemens Healthineers: “Ten opzichte van de beste CT-toestellen die nu op de markt zijn heeft de photon counting-CT per scan liefst 30% minder stralingsdosis nodig voor een optimale beeldkwaliteit. Bovendien blijft de bestralingstijd erg kort”