amai!-spel laat jong en oud snel kennismaken met artificiële intelligentie

De ideeën voor AI-toepassingen in het spel komen van burgers die deelnamen aan ‘amai!’, een project van het Kenniscentrum Data & Maatschappij (imec-SMIT-VUB), en Scivil, het Vlaams Kenniscentrum voor Citizen Science.

Trefwoorden: #amai!, #artificiële intelligentie, #VUB

Lees verder

Opleiding

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Annelies Duerinckx, coördinator van Scivil: “Het amai!-project betrekt burgers bij de ontwikkeling van artificiële intelligentie. Door AI-experts, maatschappelijke experts en burgers samen te brengen rond vier thema’s (klimaat en milieu, mobiliteit, gezondheid, en werk) ontwikkelen we voor elk thema een slimme AI-oplossing.”

Het AI-kaartspel zit eenvoudig in elkaar met simpele regels en is geschikt voor jong en oud, in de gezinskring of in de klas. Je probeert als eerste een AI-oplossing te bouwen door de juiste kaarten te verzamelen.

Spelers moeten bijvoorbeeld data verzamelen, maar ook de ethische aspecten in de gaten houden. De kaarten bevatten leuke afbeeldingen en spelers hoeven niet alle AI-termen te begrijpen om het spel te kunnen spelen. Wie wel graag meer te weten komt over AI (artificiële intelligentie), kan de beschrijvingen bij de afbeeldingen lezen.

Het kaartspel werd gelanceerd bij TADA (ToekomstATELIERdelAvenir), een Brusselse organisatie die kwetsbare jongeren coacht en werd ontwikkeld i.s.m. met spelontwikkelaar Pilipili games en grafisch bureau Atelier Per Twee.

ACHTERGROND
Het amai!-project, en dus ook dit kaartspel, past binnen het Vlaams Actieplan AI van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie. Met het actieplan wil minister van Innovatie Hilde Crevits zowel burgers als ondernemingen klaarstomen voor een toekomst met Artificiële Intelligentie.