Derde generatie scan-LiDAR voor autonoom rijden gelanceerd

Deze nieuwe LiDAR neemt veel meer waar dan mensen, camera's en radars kunnen. Dit maakt autonoom en veiliger rijden in veel situaties mogelijk, ook op de snelweg bij snelheden tot 130 km/h.

Trefwoorden: #auto, #autonoom, #LiDAR, #Valeo

Lees verder

Techniek

( Foto: Valeo )

ENGINEERINGNET.BE - De derde generatie LiDAR van Valeo levert sterk verbeterde prestaties in termen van bereik, resolutie en frame rate.

Het reconstrueert een 3D-beeld in realtime van de omgeving van het voertuig met een snelheid van 4,5 miljoen pixels en 25 beelden per seconde. In vergelijking met de vorige generatie is de resolutie 12-maal, het bereik 3-maal en de kijkhoek 2,5-maal groter geworden.

LiDAR detecteert, herkent en classificeert alle objecten die zich rond de auto bevinden. Als de objecten bewegen, meet hij hun snelheid en richting. Ook kan deze zich aanpassen aan alle lichtomstandigheden, van verblindend helder tot pikdonker.

Verder meet het apparaat dichtheid van regendruppels om de juiste remafstand te berekenen.  Ook is het in staat om voertuigen te volgen die zich buiten het gezichtsveld van de bestuurder bevinden, en gebruikt algoritmen om op hun traject te anticiperen en de nodige veiligheidsmanoeuvres uit te voeren.

Dankzij deze functies beschermt de scan-LiDAR inzittenden van de auto en de mensen eromheen, zoals voetgangers, fietsers en andere weggebruikers. LiDAR waarschuwt ook via de cloud andere voertuigen voor gevaren op de weg.

Deze LiDAR's worden in Duitsland geproduceerd in de Valeo-fabriek in Wemding in Beieren. 300 ingenieurs houden er zich bezig met deze technologie, waarvoor ruim 500 octrooien zijn aangevraagd. Dit bedrijf is de eerste, en tot op heden de enige, onderneming die een scan-LiDAR op industriële schaal produceert.

Doel is dat tegen 2030 tot 30% van de nieuwe premiumvoertuigen automatiseringsniveau 3 bereikt, en daarvoor zullen ze met LiDAR-technologie uitgerust moeten zijn.

Ook autonome shuttles, robotaxi's, leveringsdroids, autonome vrachtwagens of de landbouw-, mijnbouw- en infrastructuursector moeten met een of meer LiDAR's worden uitgerust.