POM West-Vlaanderen steunt 14 innovatieve samen­werkings­projecten

14 innovatieve samenwerkingsprojecten mogen rekenen op een financiële injectie van 280.000 euro van POM West-Vlaanderen voor de realisatie van diverse proefopstellingen, prototypes of installaties, als stimulatie voor innovatie bij West-Vlaamse bedrijven.

Trefwoorden: #fabriek, #POM West-Vlaanderen, #toekomst

Lees verder

Nieuws

( Foto: POM West-Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - POM West-Vlaanderen lanceerde voor de vierde keer de oproep ‘Quick Wins Fabrieken voor de Toekomst’ om West-Vlaamse bedrijven aan te moedigen om te investeren in samenwerking en innovatie.

Bedrijven actief in de sectoren nieuwe materialen, voeding, machinebouw & mechatronica en drones kregen de kans om hun projectvoorstel in te dienen. Een deskundige jury wikte en woog alle voorstellen en keurde uiteindelijk 14 veelbelovende dossiers (zie onderaan) goed die allemaal een financiële ondersteuning van 20.000 euro ontvangen.

Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen: “Met Fabrieken voor de Toekomst van POM West-Vlaanderen stimuleren we al vele jaren innovatie bij onze bedrijven. Innovatie heeft vaak ook een breder, maatschappelijk belang. Bijvoorbeeld onder de vorm van meer duurzame producten, producten of diensten die meer beantwoorden aan nieuwe noden of productiemethoden die werkbaarder zijn voor de arbeiders.”

Om in aanmerking te komen voor de financiële ondersteuning van de Quick Win moesten de bedrijven aan een paar criteria voldoen. Bij de samenwerking was minstens één kmo en minstens één van de bedrijven gevestigd in West-Vlaanderen. Daarnaast was het project in twaalf maanden uitvoerbaar.

In het thema 'Nieuwe Materialen':

 • Ariadne Innovation uit Kortrijk en het Nederlandse bAwear slaan de handen in elkaar om op digitale wijze de milieu-impact van textielproducten te consulteren en te berekenen.
 • Devan Plastics uit Kuurne en Menco Tooling uit Zelem werken samen aan een innovatieve oplossing voor het 3D-printen van matrijzen in hittebestendige materialen.
 • Surplace en Debusschere en co, beiden uit Kortrijk, experimenteren samen om nieuwe inzichten te krijgen voor toepasbare karakteristieken van vlaslemen materiaalmix.

In het thema 'Voeding':

 • Brouwerij De Leite uit Ruddervoorde en Domein Leeflank uit Lede brouwen samen een kombucha bier.
 • Fabalicious uit Kortrijk en Abinda uit Oostkamp ontwikkelen samen plantaardige mayosauzen en currymaaltijden.
 • La vie est belle uit Oostamp, Simon Colombie uit Wanegem-Lede en de Colruyt Group gaan samen aan de slag om soja lokaal te telen voor de Belgische consument.

In het thema 'Machinebouw & Mechatronica':

 • Agristo uit Hulste en Octinion Technology Group uit Leuven ontwikkelen samen een geavanceerd sensorsysteem.
 • Het Oostendse Daikin en Vistalink uit Bonheiden voegen artificial intelligence toe aan de bestaande visiesystemen.
 • Fraxinus en DD Automation bvba, beiden uit Roeselare steken de koppen bij elkaar om een automatische krattenontvouwer ontwikkelen.
 • Ikologic uit Beernem en Atlantic Engineering uit Nevele zetten samen een slim sensor- en monitoringsysteem op.
 • Het Deerlijkse Renopipe uit Deerlijk en Mecopol-Kemaspray uit Diksmuide werken samen aan een compact gerobotiseerd spraysysteem.
 • Texprofin uit Desselgem en Devion uit Roeselare zoekt een betaalbare oplossing voor industriële wasserijen om handdoeken in een vouwmachine te laden.
 • Vintiv uit Waregem en Meet Het uit Mariakerke ontwikkelen een automatische meetopstelling om een snellere en meer nauwkeurige digitale tweeling te creëren.

In het thema 'Drones':

 • Het Roeselaarse Is It A Plane en Baggerwerken Decloedt en Zoon uit Oostende steken de koppen bijeen om AI schadedetectie met autonome vaartuigen te ontwikkelen.

Op de foto boven: Dankzij de Quick Win van de vorige editie boekte Dewilde Engineering een mooie technologische vooruitgang en een duurzame samenwerking met Paulig, bekend om de Poco Loco productiesites in Roeselare.