Op weg naar een groenere luchtvaart via Stargate-project

De komende vijf jaar gaat Brussels Airport samenwerken met een consortium van 21 partners aan zo'n 30 projecten om de luchtvaart en luchthavens groener en duurzamer te maken.

Trefwoorden: #Brussels Airport, #luchtvaart, #project, #Stargate

Lees verder

Nieuws

( Foto: Brussels Airport )

ENGINEERINGNET.BE - Stargate is gericht op decarbonisatie van de luchthavenoperaties, het verbeteren van de lokale omgevingskwaliteit en die van de modal split.

Op vlak van decarbonisatie wordt er onder meer ingezet op elektrisch taxiën, elektrisch grondafhandelingsmateriaal en grondafhandelingsmateriaal op waterstof. DHL heeft als partner al de eerste elektrische grondafhandelingstoestellen aangekocht om in de praktijk te testen.

Er komt een menginstallatie voor biobrandstof op Brussels Airport, die daarmee de eerste luchthaven ter wereld wordt waar ter plekke kerosine met biobrandstof wordt gemengd.

Daarbij kan ook het aandeel biobrandstof worden verhoogd. Brussels Airlines, TUI en DHL zullen als eersten hiermee vliegen.

Ook wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een elektrische brandstoftruck en het ophalen van afvalvetten en -oliën om voor biobrandstof te gebruiken. 

Doel is verder om het aanbod hernieuwbare energie uit te breiden, mogelijk in samenwerking met buurgemeenten onderzocht. Bijvoorbeeld middels een zonnepanelenpark.

Er komt ook een haalbaarheidsstudie voor het bouwen van een biovergister op de luchthaven, waar organisch afval van luchthavenbedrijven en eventueel buurgemeenten is om te zetten naar energie.

Op vlak van lokale omgevingskwaliteit gaat het om het verbeteren van de vluchtefficiëntie en groene landingen: een landingstechniek die zorgt voor minder brandstofverbruik, minder uitstoot en minder geluidsoverlast.

Er wordt ook gewerkt aan een nieuwe innovatie die het grondgeluid en de uitstoot bij het proefdraaien van vliegtuigen sterk vermindert.

Verder wil Stargate de mobiliteit op en rond luchthavens verbeteren en alternatieven voor de wagen stimuleren, door onder meer voor passagiers die met de trein komen oplossingen voor hun bagage te onderzoeken en te testen, en de toegankelijkheid van het treinstation te optimaliseren, in samenwerking met NMBS.

Brussels Airport werkt binnen Stargate samen met Athens International Airport, Budapest Airport en Toulouse Blagnac Airport.

Andere partners zijn: TUI, DHL Aviation, Engie Laborelec, Air Cargo Belgium, Skytanking, skeyes, To70, Lux Mobility, UHasselt, Erasmus UPT, IES R&D, Sopra Steria, Provincie Vlaams-Brabant, Quatra, VITO, NMBS en VIL.

Stargate krijgt binnen de Europese Green Deal 24,8 miljoen euro subsidie.