VUB maakt van Brussel levend laboratorium

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft er een onder­zoeks­specia­lisatie bij in de biologie. Vanaf vandaag start onderzoeker Thomas Merckx de groep ‘Global Change Biology’ op binnen het departement biologie.

Trefwoorden: #Brussel, #Global Change, #onderzoek, #verstedelijking, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB - Sami Kivelä )

ENGINEERINGNET.BE - De onderzoekers zullen onder meer stedelijke evolutionaire ecologie bestuderen. Dat zijn de verschillende aspecten van milieuveranderingen door verstedelijking en het al dan niet genetische effect daarvan op fauna en flora. Die effecten zullen zowel op een globale manier als op een lokale manier onderzocht worden.

Merckx: “De bedoeling is om ook Brussel te gebruiken als een 'levend laboratorium'. Aangezien Brussel een miljoenenstad is, kan je tal van ecologische veranderingen en evolutionaire aanpassingen verwachten.”

De ambitie van de groep gaat zelfs nog verder. Zij willen onderzoeksresultaten omzetten in bruikbaar advies voor stadsplanners. Zo wil Merckx met zijn team een bijdrage leveren in de strijd tegen hitte-eilanden en biodiversiteitsverlies in de stad.

Natuurlijke oplossingen zijn doorgaans doeltreffender dan hoogtechnologisch vernuft omdat ze tegelijk verscheidene ecosysteemdiensten aanbieden. Bomen bijvoorbeeld hebben een verkoelend effect, zuiveren de lucht en zijn essentiële schakels in tal van biologische processen. Ook waterpartijen halen de temperatuur naar beneden en kunnen een heel ecosysteem vormen.

Het is wel cruciaal om maatregelen te nemen die het gewenste effect sorteren. Welke boomsoorten plant je best op een bepaalde plek? Hoe maak je functionele verbindingen tussen groene plekken? Goede wetenschap biedt de beste antwoorden op zo'n vragen.

De Global Change Biology groep zal zich concentreren op het bestuderen van de mechanismen achter de invloed van verstedelijking op soorten, gemeenschappen en biologische processen zoals bestuiving. Hiervoor zullen we bijvoorbeeld kijken naar afzonderlijke drijvende krachten, zoals. licht- en luchtvervuiling, habitatversnippering, en het stedelijk hitte-eilandeffect.

Dit zal hen bijvoorbeeld in staat stellen om betere inzichten te verwerven in hoe soorten zich al dan niet aan verstedelijkende omgevingen aanpassen. Er zal ook onderzocht worden hoe verbanden kunnen worden gelegd tussen het geestelijk welzijn van de mens en de kwaliteit van groene infrastructuur.”