Vlaanderen voortrekker in internationaal pact voor duurzame en eerlijke IT

Met het 'Circular and Fair ICT Pact', onder het One Planet Network van de Verenigde Naties, bundelen zeven Europese landen, waaronder België, hun aankoopkracht om meer circulariteit en eerlijkheid in de wereldwijde ICT-sector te krijgen.

Trefwoorden: #duurzaam, #ICT, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: fairictflanders.be )

ENGINEERINGNET.BE - Met het pact beloven Nederland, België, Duitsland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Zwitserland hun aankoopkracht te bundelen. Door hun miljoenen euro's aankoopbudget in de weegschaal te leggen, geven ze een sterk signaal aan de ICT-markt.

Circulaire en eerlijke ICT-producten, die vaak schaars en duur zijn, krijgen zo de wind in de zeilen. De deelnemende landen gaan ook met de sector in overleg over hoe ze samen stappen vooruit kunnen zetten.

Als alles goed gaat, kunnen ook gewone consumenten dankzij het pact in de toekomst makkelijker kiezen voor een duurzame smartphone of laptop.

Het Facilitair Bedrijf, dat alle grote aankopen voor de Vlaamse Overheid doet, ondertekende als eerste inkopende organisatie wereldwijd het CFIT pact. Ook met het Fair ICT Flanders project nam Vlaanderen een voortrekkersrol op.

Vlaanderen bundelt vanaf dit jaar ook de krachten van departement Omgeving, Het Facilitair Bedrijf en Vlaanderen Circulair met de andere gewesten en het federale niveau in een Belgisch lerend netwerk voor aankoop van duurzame ICT.

Met de ondertekening van het pact voor Vlaanderen als coördinerende partner, onderstrepen ministers Crevits en Demir deze voortrekkersrol.

Minister Demir: “We gebruiken onze iPhone bijvoorbeeld gemiddeld maar 18 maanden, waarna hij thuis in een schuif belandt. Terwijl er waardevolle, kritieke grondstoffen in zitten. De productie van ICT-toestellen is bovendien wereldwijd verantwoordelijk voor ruim 2% van de CO2-uitstoot."

"Ook op het gebied van mensenrechten zie ik problemen, zowel in de mijnbouw, de productie als de afvalfase. Daarom vind ik het belangrijk dat Vlaanderen het CFIT pact ondertekent”.

Met CFIT werken de deelnemende landen samen om hun aankoopcriteria bij te schaven, samen aankopen in gang te zetten en kennis uit te wisselen, zowel tussen aankopers als tussen overheden.

Het pact is een activiteit onder het One Planet Network van de Verenigde Naties, op initiatief van Nederland, en met België als co-trekker en Vlaanderen als coördinator.