Nano-immunotherapie tegen kanker gebaat bij activatie immuuncellen

De Nederlandse TU Eindhoven onderzocht hoe minuscule nanodragers zijn te gebruiken om het immuunsysteem te regelen, en immuuncellen te selecteren en te activeren om kankercellen te bestrijden.

Trefwoorden: #cellen, #immuun, #kanker, #nano, #TU Eindhoven

Lees verder

research

( Foto: TU/e - Annelies Wauters )

ENGINEERINGNET.BE - Nanodragers, nanostructuren die zijn ontworpen om materialen zoals geneesmiddelen in het lichaam te transporteren, kunnen geneesmiddelen naar specifieke organen en cellen in het immuunsysteem brengen.

Dit type ‘nano-immunotherapie’ kan doeltreffender en veiliger zijn dan gewone immuuntherapie, omdat alleen de cellen van belang worden aangepakt.

Tijdens haar promotieonderzoek bij TU Eindhoven onderzocht Annelies Wauters hoe de grootte en vorm van nanodragers, gemaakt van biologisch afbreekbare polymeren, interacties met het immuunsysteem kunnen beïnvloeden en hoe ze zijn toe te passen in nano-immunotherapie.

Om de invloed van de vorm en grootte van nanodragers te onderzoeken, creëerde zij een minibibliotheek van nanodragers, waaraan ze speciale labels toevoegde om de nanostructuren in vivo te kunnen volgen.

"Vaak ontwikkelen kankercellen manieren om de afweer van het immuunsysteem te omzeilen, zoals het volledig uitschakelen van immuuncellen. Dus wilden we de rollen omdraaien", zegt Wauters.

Wauters en haar collega's leverden via de nanodragers een immuuncel-activerend medicijn, waardoor de immuuncellen effectief ‘wakker’ werden. Met deze aanpak konden ze de tumorgroei in een muismodel vertragen.

"De vorm van de nanodrager en de hoeveelheid van de eiwitten op hun oppervlakte bleken de activatie van de immuuncellen te regelen."

Met dit onderzoek is de basis gelegd voor toekomstig onderzoek en toepassingen van nano-immunotherapieën. "Dit kan belangrijk zijn voor immunotherapie tegen kanker, maar ook voor de behandeling van auto-immuunziekten of hart- en vaatziekten, en de ontwikkeling van vaccins", zegt Wauters.

Wat de nanodragers betreft: in toekomstig onderzoek wordt onderzocht hoe ze kunnen worden gebruikt om andere immunotherapeutische geneesmiddelen af te leveren.

Ook zal in meer detail worden bestudeerd hoe de geneesmiddelen die zij leveren het immuunsysteem kunnen beïnvloeden. Verder zullen de synthetische immuuncellen in vivo worden bestudeerd.