Nieuwe Europese joint venture voor EV-batterijmaterialen

Umicore en Volkswagen plannen de oprichting van een joint venture (JV) om capaciteit in Europa op te bouwen voor de productie van precursoren en kathodemateriaal voor de bevoorrading van de Europese batterijcellenproductie voor elektrische auto's.

Trefwoorden: #batterij, #elektrische auto, #joint venture, #Umicore, #Volkswagen

Lees verder

Techniek

( Foto: Umicore )

ENGINEERINGNET.BE - Dit partnerschap is het eerste in zijn soort binnen de Europese automarkt. Het zal bijdragen tot de verwezenlijking van de ambities van de Europese Green Deal, waaronder de totstandbrenging van een duurzame toeleveringsketen voor batterijen.

De productiecapaciteit voor precursoren en kathodemateriaal van de JV zou geleidelijk opgevoerd worden en zou in 2025 zijn aanvang nemen met een initiële jaarlijkse productie van 20 GWh voor de fabriek van Volkswagen in het Duitse Salzgitter.

Tegen het einde van het decennium zou dit moeten uitgroeien tot een jaarlijkse productiecapaciteit van 160 GWh, wat overeenkomt met een equivalente capaciteit om jaarlijks ongeveer 2,2 miljoen volledig elektrische voertuigen (EV's) aan te drijven.

Het portfolio-aanbod van de JV zal technologieën van de volgende generatie omvatten, waaronder een zeer groot deel kathodematerialen met hoog nikkelgehalte. Deze laatste zijn sneller dan verwacht de voorkeursoplossing van de auto-industrie geworden om een hogere energiedensiteit en langere rijafstanden mogelijk te maken.

Dit heeft bijgevolg een aanzienlijke impact op de vraag naar mid-nikkel kathodematerialen. Umicore heeft met succes haar innovatie op het vlak van de volgende generatie hogere nikkelproducten en -processen versneld en biedt nu een technologie voor kathodematerialen met hoog nikkelgehalte.

Naast de voorgenomen JV, zal Umicore tegelijkertijd haar technologische en productiecapaciteiten gestaag blijven ontwikkelen om andere klanten en regio's te bedienen.

De geplande joint venture is afhankelijk van definitieve overeenkomsten en gebruikelijke voorwaarden, waaronder goedkeuring door de regelgevende instanties.