Nieuwe technologie voor gepersonaliseerde kankertherapieën

UGent-spin-off Trince heeft een nieuwe technologie gecreëerd waarmee op een veiligere, goedkopere en snellere manier gepersonaliseerde kankertherapieën geproduceerd kunnen worden.

Trefwoorden: #cellen, #kanker, #therapie, #UGent

Lees verder

Techniek

( Foto: screen video Trince )

ENGINEERINGNET.BE - Celtherapie is een vorm van immunotherapie waarbij je je eigen lichaamscellen gebruikt als medicijn om de ziekte te bestrijden. Hierbij worden lichaamscellen geïsoleerd, in een labo genetisch gewijzigd en toegediend aan de patiënt.

Door de genetische wijzigingen ‘leren’ je eigen immuniteitscellen om beter tegen een ziekte, zoals kanker, te reageren. Momenteel zijn er vijf goedgekeurde therapieën, om bloedkanker te bestrijden.

Na ruim tien jaar onderzoek door het team van Kevin Braeckmans en Stefaan De Smedt, professoren aan de faculteit Farmaceutische Wetenschappen van UGent, is een alternatieve technologie klaar.

Deze Trince-technologie combineert nanotechnologie en laserbelichting. Om materiaal binnen te brengen in een cel maak je gaatjes in het celmembraan die de cel omgeeft. De nanodeeltjes zijn in staat om laserlicht te absorberen en deze om te zetten in warmte en mechanische energie.

"Zo vormen we kleine gaatjes in de cel waardoor de moleculen kunnen binnendringen die nodig zijn om genetische wijzigingen aan te brengen," aldus de onderzoekers. "We zijn niet de eersten om dit te doen, maar we hebben wel een technologie ontwikkeld die veiliger en zachter is dan bestaande technologieën."

"Daardoor is de kwaliteit van behandelde cellen beter. Ook is het productieproces sneller. Dit maakt de behandeling goedkoper en een snelle start is belangrijk voor de patiënt."

Trince creëerde een toestel om in combinatie met de nanopartikels cellen te beladen met de gewenste moleculen.

Ook vervaardigden ze een aangepaste technologie waarbij direct contact van de cellen met de nanodeeltjes vermeden wordt door ze in een vezelstructuur in te kapselen. Dit is belangrijk om het gebruik van de technologie veilig en gemakkelijk te vertalen naar het gebruik ervan voor de productie van genetisch gewijzigde therapeutische cellen.

"Met de recente kapitaalsverhoging halen we 4 miljoen euro op bij Novalis II CommV, een Vlaams innovatiefonds gespecialiseerd in early stage biotech en life sciences start-ups, bij Qbic II, een interuniversitair venture capital fonds, en een groep ervaren privé-investeerders", vertelt CEO Philip Mathuis.

"We willen binnen vijf jaar doorstomen naar 35 à 40 werknemers, maar vooral de kwaliteit van celtherapieën verbeteren en betaalbaarder maken."