Werkgevers verwachten aan een zeer hoog ritme personeel te blijven aanwerven

Volgens de ManpowerGroup Barometer, die wereldwijd zijn 60e verjaardag viert, zal het herstel op de Belgische arbeidsmarkt, dat gepaard gaat met een transformatie van de economie, zich in het eerste kwartaal van 2022 doorzetten.

Trefwoorden: #ManpowerGroup, #tewerkstelling, #vacature

Lees verder

nieuws

( Foto: ManpowerGroup )

ENGINEERINGNET.BE - Van de 505 Belgische werkgevers die in oktober werden bevraagd, is 48% van plan hun personeelsbestand tegen eind maart 2022 uit te breiden, terwijl slechts 14% het aantal werknemers plant te verminderen.

36% van de bevraagde werkgevers verwacht geen verandering. Na correctie van de seizoenvariaties bereikt de Nettotewerkstellingsprognose de zeer optimistische waarde van +34%, een stijging voor het zesde kwartaal op rij. Dat is een stijging van 4 punten ten opzichte van het vorige kwartaal en van 28 punten in vergelijking met het eerste kwartaal van 2021.

De werkgevers van de drie gewesten verwachten positieve tewerkstellingsvooruitzichten voor het volgende kwartaal. Het vertrouwen van de werkgevers is beduidend groter in Brussel (+42%) en Vlaanderen (+40%) dan in Wallonië (+20%), waar de Nettotewerkstellingsprognose met 13 procentpunten is gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal.

De werkgevers van alle 10 door ManpowerGroup bevraagde bedrijfssectoren verwachten dat er in het eerste kwartaal van 2022 jobs zullen gecreëerd worden. Het wervingsklimaat zal naar verwachting in zes sectoren beter worden in vergelijking met het vorige kwartaal en in alle sectoren ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021.

Volgens de enquête van ManpowerGroup is de Nettotewerkstellingsprognose hoger naarmate het bedrijf groter is: +15% voor micro-ondernemingen (< 10 werknemers), +23% voor kleine ondernemingen (10-49 werknemers), +35% voor middelgrote ondernemingen (50-249 werknemers) en +46% voor grote ondernemingen (≥ 250 werknemers).