Energy4Climate voor besparen energie en verlagen CO2-uitstoot

Dit project van essenscia werd opgezet om kmo’s en bedrijven uit de chemie en life sciences te helpen om hun energie-efficiëntie te verhogen en hun klimaatprestaties te verbeteren.

Trefwoorden: #chemie, #essenscia, #klimaat, #life sciences

Lees verder

nieuws

( Foto: esscenscia )

ENGINEERINGNET.BE - Energy4Climate is in mei gestart met steun van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Hoe vertaalt zich dat ondertussen in de praktijk? Arno Anthonisse, QHSE Manager bij sectorbedrijf Caldic, deelt zijn ervaringen.

Caldic was een van de eerste bedrijven die zich hebben ingeschreven voor Energy4Climate. Anthonisse: “We kunnen via dit project een beroep doen op energie- en klimaatdeskundigen die een gedetailleerd inzicht geven in onze CO2-uitstoot. Aan de hand van hun analyses hebben we gerichte acties kunnen nemen om emissies te verlagen.”

“Alleen al door de verlichting in onze magazijnen en op onze terreinen aan te passen, kunnen we onze CO2-uitstoot met ruim 25 ton per jaar verlagen. Momenteel zijn we dit project samen met de energieconsultant aan het voorbereiden. Hij ondersteunt ons ook door offertes op te vragen bij verschillende leveranciers.”

Anthonisse vervolgt: “Uit de energiescan die op onze vestiging werd uitgevoerd, kwamen al snel enkele “quick wins” naar voren om de CO2-uitstoot te verlagen. Zaken waar we zelf niet meteen aan hadden gedacht. Dat is dus zeker een toegevoegde waarde van het bezoek en de analyse van de energie- en klimaatcoach."

"We hebben de resultaten van die energiescan gebruikt om investeringsplannen op te stellen. Dat de terugverdientijd van een investering in het rapport is opgenomen, maakt het zeker zo handig.”

Energy4Climate is onder meer gericht op optimalisatiemogelijkheden voor perslucht, koelsystemen, (rest)warmterecuperatie, isolatie, hernieuwbare energie of elektrificatie, maximaal afgestemd op specifieke bedrijfsactiviteiten.