Startup helpt Willemen Groep bij realisatie werf van de toekomst

Willemen Groep gaat samenwerken met Balloon, startup gespecialiseerd in analytische software voor de bouwsector, om de digitalisering van de moderne bouwwerf faciliteren en versnellen. Beiden kunnen daarbij rekenen op een VLAIO-onderzoeksubsidie.

Trefwoorden: #AI, #Balloon, #BIM, #BoB, #Willemen

Lees verder

Techniek

( Foto: Willemen Groep )

ENGINEERINGNET.BE - Modern bouwbedrijven met een sterke innovatiedrang zijn continue op zoek naar oplossingen om efficiënter te gaan bouwen, beter te plannen en faalkosten drastisch te verlagen.

Tom Willemen, CEO van Willemen Groep: “Een voorbeeld hiervan is om de vooruitgang op de werf te koppelen aan virtuele bouwmodellen. Artificiële intelligentie (AI) en machine learning on edge (ML) zullen ons helpen om faalkosten en vertragingen maximaal te vermijden.”

Balloon ontwikkelde AICON, een AI- & ML-oplossing, die met slimme camera’s analyseert en leert wat er op een bouwwerf gebeurt. Van personeel dat zich verplaatst over machines en vrachtwagens die operationeel zijn, tot de stroom van goederen en materialen. Algoritmes detecteren automatisch activiteit in toegewezen regio’s om bouwbedrijven te voorzien van actuele informatie.

Ligt het betonstorten voor op schema? Verloopt het graven volgens plan? Welke delen van de bouw lopen achter? Geavanceerde algoritmes analyseren, leren en waarschuwen bouwbedrijven automatisch. Het resultaat is een betere planning, minder verspilling en een efficiëntere en meer kosteneffectieve bouw.

Django Liénart, Business Developer bij Balloon: “Alles tot aan de bouwfase van een project is al grotendeels gedigitaliseerd. Nu is het tijd dat de bouwwerf zelf een inhaalbeweging maakt. Met AI en ML krijgen bouwbedrijven toegang tot ongekende data. Hoe lang het duurt om het beton te storten, hoeveel graafmachine-uren zijn er aan een opgraving zijn besteed, hoe lang is een kraan ter plekke al operationeel, en nog veel meer.”

ACHTERGROND
De VLAIO-onderzoeksubsidie werd toegekend binnen het imec.icon-project BoB.

Over het BoB-project:
Building Information Modeling (BIM) geeft inzicht in het ontwerp en de planning van een gebouw. Op de bouwwerf worden de voordelen van deze digitale weergave echter nog niet volledig benut. Updates van de planning worden tegenwoordig vaak nog handmatig uitgevoerd en zijn foutgevoelig, wat leidt tot vergissingen, vertragingen en kostenoverschrijdingen.

BoB lost deze problemen op door een koppeling te maken tussen BIM en real-time voortgangs- en activiteitsgegevens op de bouwwerf. BoB zal AI-gestuurde technologie gebruiken om collectieve activiteiten te detecteren (bijv. beton storten, bekisten, graven) en automatisch de huidige staat van het gebouw vanuit beeldgegevens koppelen aan het BIM-ontwerp.