‘Antarctica-rover’ maakt onbemand klimaatonderzoek op de Zuidpool mogelijk

Het studententeam Polar van de Nederlandse TU Eindhoven vertrekt eind december naar Antarctica voor metingen die nodig zijn bij de ontwikkeling van hun zelfontworpen ‘Antarctica-rover’ geïnspireerd door de Marsrover.

Trefwoorden: #klimaat, #onderzoek, #TU/e, #Zuidpool

Lees verder

research

( Foto: TU/e )

ENGINEERINGNET.BE - Team Polar (bestaande uit 17 studenten met uiteenlopende studierichtingen) wil volgend jaar hun eerste rijdende prototype klaar hebben. Het voertuig gaat rijden op ingebouwde zonnepanelen, terwijl onder meer sensoren ervoor moeten zorgen dat het voertuig zonder menselijke inbreng van punt A naar B kan rijden.

De extreme weersomstandigheden op de Zuidpool zorgen ervoor dat het team moet pionieren. Teammanager Ewout Hulscher: “De intensiteit van de zon is extreem laag, net als de temperatuur. Zonnepanelen en batterijen presteren doorgaans matig in deze omstandigheden, dus zoeken we naar manieren om het systeem beter tegen het weer bestand te maken. Ook creëert het witte landschap en het ontbreken van referentiepunten een uitdaging voor autonoom rijden.”

Voor de ontwikkeling van het voertuig is het belangrijk dat het team de lokale omstandigheden in kaart brengt. Daarom vertrekken Hulscher en teamgenoot Oscar Mannens (technical manager) op 28 december voor twee weken naar Antarctica. Ze mogen meereizen met expeditieleidster Florence Kuyper en de Commandant Charcot, een nieuw poolverkenningsschip van het Franse bedrijf Ponant dat gespecialiseerd is in expedities naar de polen. Het schip is uitgerust met faciliteiten voor onderzoekers.

Dick van der Kroef, directeur van het Nederlands Polair Programma (dat namens de overheid wetenschappelijk onderzoek in en naar de poolgebieden financiert) denkt dat de Antarctica-rover in de toekomst belangrijke data kan leveren die nu nog niet beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld voor onderzoeksgebieden als glaciologie (gletsjerkunde) en meteorologie, domeinen die zich bezighouden met klimaatverandering.

Van der Kroef: “De komende tien jaar zijn doorslaggevend voor hoe het klimaat zich zal gaan ontwikkelen; blijven we binnen de anderhalve graad opwarming of wordt het drie graden? Juist in deze doorslaggevende periode willen we kunnen beschikken over de beste data.”