Spiegels ruimtetelescoop Webb succesvol uitgevouwen

Webb is de grootste en krachtigste telescoop die ooit in de ruimte is gelanceerd. De telescoop is ontworpen om meer dan 13,5 miljard jaar terug in de tijd te kijken via infraroodbepalingen.

Trefwoorden: #ruimte, #telescoop, #Webb

Lees verder

research

( Foto: © ESA )

ENGINEERINGNET.BE - Het uitvouwen en vastzetten van de iconische zeshoekige met goud beklede spiegel, met een diameter van 6,4 meter, was de laatste in een serie stappen waarin ook het zonneschild volledig is uitgevouwen en gespannen.

De twee vleugels van Webbs hoofdspiegel werden voor de lancering opgevouwen zodat de grootste spiegel die ooit in de ruimte is gelanceerd in de neuskegel van de Ariane 5-raket paste.

Nu wordt begonnen met het uitlijnen van de 18 spiegelsegmenten. Het team in de controlekamer van het Space Telescope Science Insitute in Baltimore, VS, brengt met behulp van 126 actuatoren aan de achterkant de gesegmenteerde spiegels in positie, een proces dat maanden in beslag zal nemen.

Daarna worden de wetenschappelijke instrumenten gekalibreerd, en de telescoop gekoeld tot 266 graden onder nul. Als alles goed gaat, kan Webb in de zomer van 2022 de eerste beelden maken.

Binnenkort voert Webb ook een derde correctiemanoeuvre uit: een van de drie geplande koerscorrecties om het ruimtevaartuig precies in een baan rond het tweede Lagrangepunt te brengen. Dat punt is beter bekend als L2 en bevindt zich op 1,5 miljoen kilometer van de aarde.

Dit is de uiteindelijke positie van Webb in zijn baan om de aarde, waar zijn zonneschild het zal beschermen tegen licht van de zon, de aarde en de maan.

Webb is ontworpen om meer dan 13,5 miljard jaar terug in de tijd te kijken om infrarood licht van hemellichamen op te vangen met een veel hogere resolutie dan ooit tevoren, en om zowel ons eigen zonnestelsel als verre werelden te bestuderen.

Dit is de grootste en krachtigste telescoop die ooit in de ruimte is gelanceerd. Het Europese ruimteagentschap ESA heeft binnen de samenwerking met NASA en CSA de spectrograaf NIRSpec geleverd en 50% van het midinfraroodinstrument MIRI.

Het hart van de MIRI-spectrometer is in Nederland ontwikkeld en gebouwd door de optisch/infraroodgroep van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).