Flanders Make neemt voortouw in industriële elektrische DC netwerken

Samen met KU Leuven / EnergyVille heeft Flanders Make een van 's werelds eerste functionele industriële DC-netwerken gecreëerd, dat gebaseerd is op gelijkstroom.

Trefwoorden: #EnergyVille, #Flanders Make, #gelijkstroom, #KU Leuven, #netwerk, #wisselstroom

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flanders Make )

ENGINEERINGNET.BE - Traditioneel gebeurt de distributie van elektra in fabrieken via wisselstroomnetwerken (AC) met standaardtopologieën en in de handel verkrijgbare componenten.

Door de ontwikkeling van vermogenselektronica, energieopslag en hernieuwbare energie is er echter een bijkomende optie om elektriciteit te distribueren bij gekomen: met behulp van gelijkstroom in plaats van wisselstroom.

De overstap naar DC netwerken biedt enkele voordelen:

  • Grotere algemene efficiëntie door minder stappen in de energieomzetting.
  • Gemakkelijkere integratie van hernieuwbare energiebronnen en opslagsystemen.
  • Verminderde harmonische vervorming.
  • Verbeterde stabiliteit.
  • Grotere betrouwbaarheid.
  • Betere afhandeling van bidirectionele (regeneratieve) energiestromen.

Er is nu een prototype ontwikkeld dat enkel gebruik maakt van standaard, in de handel verkrijgbare, componenten, zoals industriële aandrijvingen.

Het prototype omvat een assemblage van elektrische bronnen, industriële belastingen en intermediaire distributie alsmede veiligheidsvoorzieningen, om een experimenteervriendelijke omgeving van industriële kwaliteit te simuleren.

Bij industriële DC netwerken staat verbetering van betrouwbaarheid, verliezen en stroomkwaliteit hoog op de agenda. Het energiebeheersysteem (EMS) moet een algemeen betere prestatie van het DC-net mogelijk maken.

Het EMS kan dit bereiken door het manipuleren van het opgeslagen/onttrokken vermogen, het wijzigen van de topologie van het net en het beïnvloeden van de regeling van de AC-koppeling.

De laboratoriumopstelling van het nieuwe prototype omvat een dergelijk EMS voor testen en evaluatie.

Deze opstelling is slechts een van de twee DC-netwerken wereldwijd gericht op de industrie en het enige dat gebruik maakt van off-the-shelve componenten, aldus Flanders Make.