AI-software eerste keer ingezet bij interpretatie van CT-beelden van borstkas

De radiologie-afdeling van het Jan Yperman Ziekenhuis uit Ieper zet als eerste in België innovatieve AI-software van Siemens Healthineers in bij de interpretatie van CT-beelden van de borstkas.

Trefwoorden: #AI, #artificiële intelligentie, #Siemens Healthineers, #ziekenhuis

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens Healthineers )

ENGINEERINGNET.BE - Een CT-scan is een veel gebruikte procedure voor een onderzoek van de borstkas. Toch staan radiologen hier vaak voor een uitdaging. Door de complexiteit van de anatomie van de borstkas leveren beelden van een thorax erg veel informatie op, terwijl de tijdsdruk elke dag toeneemt.

Eenzelfde reeks van beelden wordt ook niet altijd op dezelfde manier geïnterpreteerd. Afwijkingen van 10% tot 20% tussen radiologen zijn gangbaar. Diagnoses op basis van algoritmes en AI helpen deze variabiliteit weg te werken.

De AI-Rad Companion Chest CT van Siemens Healthineers is een AI-softwarepakket dat als add-on automatisch aanduidingen maakt op CT-beelden.

Zo identificeert de AI-tool kleine letsels in de longen en maakt het een inschatting van de hoeveelheid calcium in het hart. Ook voert de software automatische metingen van de aorta uit.

Verder detecteert en identificeert de tool elke wervel en meet ook de individuele botdensiteit en wervelhoogte. Dit vergemakkelijkt de screening op osteoporose in een vroeg stadium.

In bepaalde gevallen wijst de intelligente assistent de artsen zelfs op mogelijke afwijkingen in gebieden die niet meteen het onderwerp van het onderzoek uitmaken.

Dr. Louis Flamée, radioloog in het Jan Yperman Ziekenhuis: “De manuele metingen die tot voor kort veel tijd in beslag namen, doet de tool nu in een mum van tijd automatisch en zeer nauwkeurig. De voorgestelde conclusies helpen om sneller en met hogere precisie ons eigen rapport op te stellen en tot bepaalde diagnoses te komen.”

Deze data zijn ook te gebruiken om een digital twin van een patiënt op te bouwen. Een datagedreven aanpak helpt in het personaliseren en anticiperen van de geneeskunde.

De AI-Rad Companion Chest CT is cloud-based en kan het beeldmateriaal van de belangrijkste fabrikanten van CT-scanners op de markt verwerken. De beelden en alle gelinkte rapporten kunnen automatisch beschikbaar worden gesteld in het communicatie- en archiveringssysteem.

De AI-Rad Companion bestaat tevens voor Brain-MR, Chest X-Ray, Prostate-MR en Organs-RT. In de toekomst wordt dit platform verder uitgebreid met intelligente algoritmes voor andere organen en toepassingen.