‘XR-Huis’ verhoogt bedrijfsinnovatie via eXtended Reality

Doel van het Limburgse SALKTurbo-project is om bedrijven te helpen hun innovatie- en concurrentiekracht te verhogen door XR-technologie te gebruiken. Het budget bedraagt 2,3 miljoen euro.

Trefwoorden: #Augmented Reality, #Mixed Reality, #SALK, #Virtual Reality

Lees verder

Nieuws

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - XR-technologie is de verzamelnaam voor alles wat te maken heeft met het digitaal uitbreiden van de echte wereld.

“Denk hierbij aan sensoren, wearables en aan Virtual Reality, Mixed Reality en Augmented Reality waarbij de wereld die je met je eigen ogen ziet, gecombineerd wordt met virtuele aspecten”, zegt UHasselt-professor dr. Fabian Di Fiore, coördinator van het XR-Huis.

Voor veel bedrijven in de maakindustrie, bouw, zorg, logistiek, biotech en agrovoedingsindustrie kan XR-technologie een grote meerwaarde hebben in hun productieproces en het opleiden van medewerkers.

Het XR-Huis wordt hét kenniscentrum waar zij via tal van Proof-of-Concepts en demonstraties kunnen ontdekken wat voor hen de mogelijkheden zijn.

“Ook zetten we in op vorming via events, workshops, opleidingen en Summer Schools. Verder willen we in co-creatie met bedrijven nieuwe toepassingen binnen eXtended Reality ondersteunen en ontwikkelen die op de werkvloer toepasbaar zijn”, aldus Di Fiore.

Het XR-Huis is een project van het Expertisecentrum Digitale Media (EDM) van UHasselt en Flanders Make, PXL Research/PXL Digital, het Experience Lab van UCLL, de onderzoekseenheid Inter-Actions van LUCA School of Arts en het Creative Limburg Innovation

Gedeputeerde Tom Vandeput: “In het nieuwe XR-Huis wordt de kennis en expertise van de Limburgse kennisinstellingen gebundeld. Er wordt geïnvesteerd in nieuwe technologische apparatuur. Dergelijke investeringen zijn te duur voor kennisinstellingen afzonderlijk."

"Door samenwerking wordt een up-to-date onderzoeks- en experimenteerruimte wel haalbaar. Onderzoekers, professoren, docenten en studenten kunnen hier aan de slag om nieuwe digitale toepassingen te ontwikkelen en te testen. Ook studentondernemers kunnen er terecht. Digitale know-how, expertise en start-ups worden zo in Limburg verankerd.”

Voorlopig krijgt het XR-Huis een plek binnen het gebouw van EDM UHasselt op het Wetenschapspark. Over enkele jaren wordt het geïntegreerd op de Bouwcampus 2.0 in Diepenbeek.