AI voorspelt risico op hartaanval op basis van netvliesscan

Een internationaal onderzoeksteam heeft een AI-systeem ontwikkeld dat inschat wie een verhoogd risico loopt om binnen 12 maanden een hartaanval te krijgen, via netvliesscans van oogartsen.

Trefwoorden: #AI, #netvlies, #scan, #voorspellen

Lees verder

research

( Foto: peshkova - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Veranderingen in de kleine bloedvaatjes in het netvlies kunnen wijzen op hart- en vaatziekten. Daarom ontwikkelde een internationaal team van onderzoekers een AI-systeem dat netvliesscans analyseert en zo bepaalt wie in de loop van het jaar waarschijnlijk een hartaanval krijgt.

De nauwkeurigheid van het systeem ligt tussen 70-80%. De onderzoekers hopen dat hun systeem kan helpen om risicopatiënten tijdig door te verwijzen voor een grondig cardiovasculair onderzoek. Zo kunnen preventieve behandelingen eerder worden opgestart. 

De studie werd geleid door KU Leuven-professor Alex Frangi, die ook verbonden is aan de universiteit van Leeds en het Alan Turing Institute.

Professor Frangi: “Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden. Onze techniek kan een revolutie betekenen voor de opsporing van hartproblemen."

"Netvliesscans zijn relatief goedkoop en worden al veel gebruikt door oogartsen. Door automatische screening met ons AI-systeem kunnen risicopatiënten nu sneller opgespoord en doorverwezen worden. De scans zijn ook bruikbaar om vroege tekenen van hartproblemen op te pikken.”

De onderzoekers maakten gebruik van deep learning, een complexe reeks algoritmes die computers in staat stelt om patronen te identificeren in data en op basis daarvan voorspellingen te doen.

Tijdens het deep learning-proces analyseerde het AI-systeem netvlies- en hartscans van ruim 5000 mensen. Het systeem identificeerde links tussen afwijkingen in het netvlies en veranderingen in het hart van de patiënt. De UK Biobank leverde data aan voor de studie.

Zodra beeldpatronen waren aangeleerd, kon het AI-systeem de grootte en pompfunctie van het linkerventrikel inschatten op basis van netvliesscans. Een vergroot ventrikel is gelinkt aan een verhoogd risico op hartaandoeningen.

Met informatie over de geschatte grootte en pompfunctie van het linkerventrikel, gecombineerd met demografische data over de patiënt, diens leeftijd en geslacht, kon het AI-systeem het risico van de patiënt voorspellen om in de komende 12 maanden een hartaanval te krijgen.

Partners in dit onderzoek zijn verder: Leeds Teaching Hospitals’ NHS Trust, universiteit van York, Cixi Institute of Biomedical Imaging in Ningbo, universiteit van Cote d’Azur en National Centre for Biotechnology Information/National Eye Institute (VS).