Belgische primeur: windenergie bevoorraadt ultrasnel laadpunt

Als proefproject werd in de Gentse haven een nieuw laadstation in gebruik genomen, dat zijn elektriciteit haalt bij de 3 nieuwe windmolens die Engie recent bouwde naast de R4. Een elektrische wagen kan hier in 10 à 20 minuten opgeladen worden.

Trefwoorden: #elektrische wagen, #Engie, #laadstation, #windenergie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engie )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe windmolens kwamen in de plaats van de 2 oorspronkelijke exemplaren die in de zomer van 2020 werden ontmanteld en die intussen een nieuwe thuis kregen elders in Europa.

De nieuwe modellen zullen ongeveer 33.000 megawattuur per jaar produceren, wat ruwweg overeenkomt met de jaarlijkse energiebehoefte van ongeveer 11.000 elektrische wagens (in theorie) en een CO2-uitstootreductie van meer dan 13 000 ton per jaar.

Het laadstation telt 2 laadpunten, die bij gelijktijdig gebruik elk tot 175 kW vermogen kunnen leveren. 200 kilometer rijbereik ‘tanken’ kan hier (afhankelijk van het snellaadvermogen van de wagen) in slechts 10 tot 20 minuten. Wanneer maar 1 van de 2 laadpunten in gebruik is, gaat het vermogen zelfs tot 350 kW.

Het laadstation zal ook dienst doen als testopstelling voor de experts van Engie Laborelec. Een jaar lang zullen ze gegevens verzamelen over het laadgedrag van verschillende types van elektrische voertuigen, de invloed van de buitentemperatuur, de bezettingsgraad, het energierendement, het potentieel van lokale batterijopslag, ...

Deze gegevens moeten helpen om het concept van laadstations op windenergie te optimaliseren in functie van een verdere uitrol op strategische locaties in heel België.