Uniek concept CO2-compensatie transport geïmplementeerd bij H.Essers

H.Essers lanceert het ‘HVO insetting’-concept om de CO2-voetafdruk van hun transporten rechtstreeks te verminderen. De emissies worden niet extern gecompenseerd (offsetting) maar intern door de inzet van HVO (Hydrotreated Vegetable Oil).

Trefwoorden: #biodiesel, #CO2, #H.Essers, #HVO, #logistiek

Lees verder

Techniek

( Foto: H.Essers )

ENGINEERINGNET.BE - De basis van het ‘insetting’-concept is de inzet van HVO, een biodiesel van de tweede generatie. Die wordt gemaakt uit afvalstoffen en vetten uit de voedingsindustrie (dus niet uit voedingsgewassen zoals koolzaad- of palmolie).

Het is vandaag de meest duurzame brandstof voor dieselvoertuigen op de markt, met tot 90% minder uitstoot van CO2, 30% minder fijnstof en 9% minder stikstofoxides (NOx) in vergelijking met gewone diesel.

De CO2 besparing is zelfs 100% als je kijkt naar het verbruik van aan de pomp (‘tank to wheel’). HVO is een zogenaamde ‘drop-in’ product: men kan die in nagenoeg elke moderne vrachtwagen tanken, zonder aanpassingen aan de motor.

Yannick Dylst, Project Manager Sustainability bij H.Essers: “Dit nieuw concept past volledig in onze duurzame strategie als logistieke dienstverlener.”

De vermindering van de CO2-uitstoot wordt berekend aan de hand van de GLEC-methodologie van het Global Logistics Emission Council. H.Essers rapporteert per kwartaal aan de klant de hoeveelheid gebruikte HVO en zowel de ‘well to wheel’- als de ‘tank to wheel’-vermindering van de CO2-emissies.

Om een volledige transparantie te waarborgen voert Deloitte jaarlijks een zogenaamde ‘assurance audit’ uit. Zowel de opzet en processen als de contractuele afspraken met de klant worden aan deze externe controle onderworpen.

In eerste instantie lanceert het bedrijf het insetting-concept voor de transporten met volle vrachtwagens (FTL) en de ‘dedicated’ transporten.