Nieuwe imec ultrabreedband communicatiechip haalt snelheden tot 1.66Gb/s

Imec, onderzoeks- en innovatiehub op vlak van nano-elektronica en digitale technologie, ontwikkelde een chip die een impact kan hebben op de manier waarop we ultra­­breed­­band­­tech­­nologie (UWB) zullen gebruiken voor VR en neurologisch onderzoek.

Trefwoorden: #augmented, #chip, #imec, #vritual

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe chip is met zijn oppervlakte van amper 0,155mm² kleiner dan een rijstkorrel, en haalt recordsnelheden tot 1.66 gigabit per seconde (Gb/s). Dat is vijftigmaal sneller dan de snelheden die door de huidige UWB-standaard worden ondersteund.

Het onderzoek van imec leert dat ultrabreedbandtechnologie veel meer toepassings­mogelijk­heden heeft dan tot nog toe werd aangenomen, en bijvoorbeeld gebruikt zou kunnen worden om VR-brillen aan te sturen. Ook neurologisch onderzoek door middel van hersen­probes zou hiermee zijn voordeel kunnen doen.

Dankzij deze doorbraak zou ultrabreedband op termijn een geduchte concurrent van wifi-technologie kunnen worden omwille van de voordelen die UWB brengt op het vlak van energie-efficiëntie, chipoppervlakte en installatie.

Vandaag wordt onder meer een beroep gedaan op draadloze UWB-technologie om auto’s veilig en vanop korte afstand te openen of te sluiten zonder dat je daarvoor de sleutel uit je jaszak hoeft te halen. Maar ook voor het nauwkeurig lokaliseren van goederen wordt ultrabreedband tegenwoordig frequent gebruikt.

Volgens onderzoekers is het potentieel ervan echter veel groter. Zij zijn ervan overtuigd dat de technologie ook uitermate geschikt is voor het ondersteunen van toepassingen waarbij veel data over een heel korte afstand verstuurd moeten worden en dat zo energie-efficiënt mogelijk.

Meer onderzoek, en de inbreng van het internationale UWB-standaardisatiecomité, zijn nu nodig om deze doorbraak te vertalen in concrete producten.