SCK CEN en IRE schalen productie lutetium-177 op

Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN en het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) zullen de productie van lutetium-177 opschalen. De radio-isotoop is onder meer veelbelovend voor de behandeling van prostaatkanker.

Trefwoorden: #diagnose, #IRE, #kanker, #lutetium-177, #SCK CEN

Lees verder

Techniek

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - SCK CEN en het IRE zijn al sinds jaar en dag partners in de strijd tegen kanker. Hun productie maakt wereldwijd de diagnose van miljoenen kankers, hartaandoeningen en andere ziekten mogelijk.

Erich Kollegger, CEO van IRE: “Radio-isotopen kunnen niet enkel het verschil maken in medische beeldvorming, maar ook in doelgerichte therapieën. Als wereldspelers in de productie ervan moeten we oog hebben voor die dynamiek en een verdere ontwikkeling van opkomende therapeutische radio-isotopen mogelijk maken.”

Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN: “De voorbije twee jaar hebben we veel onderzoeks- en ontwikkelingswerk verricht om onze innovatieve productiemethode van zuiver lutetium-177 volledig op punt te stellen. Nu zijn we klaar om ons eigen onderzoek tot een grootschalige productielijn om te vormen.”

De nieuwe productiefaciliteit komt op de terreinen van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN in Mol. De bouw ervan start in het najaar van 2022 en wordt in 2024 opgeleverd. De kans bestaat dat er nadien een tweede capaciteitsuitbreiding volgt. De tweede productiefaciliteit zou dan op de terreinen van het IRE in Fleurus komen.