• 18/04/2012
  • |     BB

Vlaams huishoudelijk afvalwater zuiverder dan ooit

Aquafin inzake kwaliteit van het gezuiverd afvalwater bij de besten van de klas in Europa, onder meer dankzij online monitoring van het zuiveringsproces.

Trefwoorden: #afvalwater, #aquafin, #Luc Bossyns, #zuivering

Lees verder

Nieuws

( Foto: Aquafin, Luc Bossyns )

ENGINEERINGNET.BE -- Vlaanderen had bij de opstart van Aquafin in 1990 een grote achterstand goed te maken wat betreft de zuiveringsgraad van het huishoudelijk afvalwater.

Vandaag blijkt de kloof met de buurlanden niet alleen gedempt te zijn, maar behoort de kwaliteit van het gezuiverd afvalwater zelfs tot de top in Europa.

Maar liefst 98,8 % van de 249 geëvalueerde rioolwaterzuiveringsinstallaties beantwoordde aan de Europese en de strenge Vlaamse normen.

Engeland en Wales bijvoorbeeld, kunnen wel een zuiveringsgraad van 97% voorleggen,maar slechts de helft van de zuiveringsinstallaties verwijdert er de nutriënten stikstof en fosfor.

Ook in Frankrijk gebeurde dat een aantal jaren geleden slechts in 42% van de installaties (bron: Eurostat), terwijl deze stoffen in Vlaanderen in 2011 werden verwijderd uit maar liefst 98 % van het rioolwater dat op de zuiveringsinstallaties van Aquafin toe komt.

De verwijdering van nutriënten is belangrijk om een biologisch goede waterkwaliteit te verkrijgen. Stikstof en fosfor wakkeren immers de algengroei aan, waardoor het zuurstofgehalte in de beek daalt.

Van de 249 rioolwaterzuiveringsinstallaties die werden geëvalueerd, voldeden er 246 of 98,8% aan alle opgelegde emissiegrenswaarden. Nooit eerder werden zoveel nutriënten aangevoerd én verwijderd.

Luc Bossyns van Aquafin: “De laatste jaren investeerden we fors in de ontwikkeling van online monitoring van het zuiveringsproces. Dat laat toe om kort op de bal te spelen en onmiddellijk bij te sturen waar nodig."

"Maar ook onze continue kennisopbouw maakt ons vandaag tot autoriteit in de sector. Die erkenning krijgen zowel in eigen land als bij buitenlandse partners, waar we onze kennis valoriseren via het dochterbedrijf Aquaplus."

"Ik denk bijvoorbeeld aan Nederland, toch een van de koplopers in Europa wat waterzuivering betreft, waar wij verschillende waterschappen adviseren in hun procesvoering.”


ACHTERGROND
Aquafin bouwt de zuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen uit in opdracht van het Vlaamse Gewest en prefinanciert de projecten zelf. Eind 2011 bedroeg de actieve opdrachtenportefeuille met investeringsprojecten voor het Vlaamse Gewest ruim 1,3 miljard euro voor 1.316 projecten, goed voor 256 rioolwaterzuiveringsinstallaties, 1.252 pompstations en 4.914 km leidingen.