Waarom we duurzamer zaken moeten gaan doen

Wist u dat België op een vijfde plaats staat als het gaat om duurzame ontwikkeling? Kiezen om op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier zaken te doen hoeft echter geen kost te zijn. Er zit vandaag weldegelijk een gezond businessmodel achter.

Trefwoorden: #duurzaam, #Siemens, #Sustainable Development Goals, #VLAIO

Lees verder

In the field

( Foto: Siemens )

Download dit artikel in PDF

ENGINEERINGNET.BE - In 2015 hebben alle 193 landen die zetelen in de Verenigde Naties de Sustainable Development Goals (SDG’s) goedgekeurd. Aan de hand van 17 doelstellingen en meer dan 150 subdoelstellingen moeten we evolueren naar een betere wereld.

Ze spreken niet alleen over het klimaat, maar ook over armoede, welzijn, gelijkheid, werk en economische groei. Zes jaar later vormen ze de rode draad in de post-Covid relanceplannen van Europa. De toekomst zal immers duurzaam zijn.

“Met wereldwijd meer dan 3 miljard middenklassers, zouden we wel twintig planeten nodig hebben om ons welvaartsniveau te behouden. De SDG’s vormen niet zozeer een leidraad om kosten te besparen, neen, ze bieden een opportuniteit om tot een open economie te komen. Om te innoveren en met die nieuwe oplossingen menselijke vooruitgang mogelijk te maken”, aldus Lieven Danneels, voorzitter van VLAIO, het Vlaams agentschap voor Innoveren & Ondernemen.

Wie duurzaam is, is innovatief 
Dat net het VLAIO duurzaam ondernemen onderschrijft, hoeft niet te verwonderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bedrijven die investeren in duurzaamheid innovatiever en wendbaarder zijn. Ze kunnen zelfs een voorsprong nemen ten opzichte van concurrenten, terwijl ook onze maatschappij er beter van wordt.

Danneels: “Als we als Vlaanderen een plek willen hebben in de top vijf van innovatieve kennisregio’s, dan zullen we die mentaliteitswijziging die is ingezet, dat economie en ecologie hand in hand kunnen gaan, verder moeten stimuleren. Dan is het aan de overheid om te zorgen voor slimme regels en normeringen die de juiste duw in de rug geven, zodat duurzaamheid betaalbaar blijft. Ook subsidies zijn een instrument bij uitstek om een positieve impact te creëren van SDG’s.”

Tegen regelgeving aan botsen 
Een proces dat duurzaamheid al in zich draagt is het 3D-printen. Waar bij het klassieke alternatief verspaning materiaal wordt weggenomen, verbruikt 3D-printen enkel wat nodig is om de componenten of structuur op te bouwen. Met Materialise hebben we een wereldspeler in 3D-printen in eigen rangen.

CEO Fried Vancraen: “Aan het begin van de Covid-19 pandemie hebben we op vijf dagen een ontwerp van een hygiënische deuropener gemaakt en dat digitaal ter beschikking gesteld. Een initiatief dat wereldwijd overal gebruikt is en een prachtig voorbeeld van de digitale versnelling.”

Een technologie dus die we met open armen zouden moeten ontvangen, maar die toch tegen de limieten van de wetgeving botst. “We hebben een guide technologie ontwikkeld voor handchirurgen. Een technologie die ook klinisch en economisch gevalideerd is en voor veel positieve impact zou kunnen zorgen. Maar het kabinet heeft dat werk van jaren met één pennenstreek geschrapt. Zonde”, vertelt Vancraen.

(foto: iStock)

Expertise meer vermarkten 
Er is dus zeker nog werk aan de winkel, maar hoe ver staat het nu met de toepassing van SDG’s hier? Zeer goed eigenlijk. In het rapport ‘Duurzame ontwikkelingen’ staat België vijfde op 165 landen. Sonja Willems, voorzitter van de Raad van Bestuur van het FIT: “In de sleuteldomeinen van SDG’s zijn we eigenlijk wereldspelers. We mogen met recht en reden fier zijn op die prestatie. Het spreekt voor onze sterkte in innovatie.”

Maar waar hapert het dan nog? “We vermarkten onze expertise te weinig. Wij Belgen steken onze kop niet boven het maaiveld uit, maar werken gewoon noest verder. Als FIT proberen we mee de reputatie van onze bedrijven uit te dragen in techspots. Daarnaast kan het oprichten van ecosystemen rond duurzaamheid een manier bieden om als kleine regio sneller impact te creëren.”

Geen kost, maar winst 
An Nuyttens die bij Solvay de divisie Silica leidt, bewijst in elk geval dat er in de industrie meer vrouwelijke stemmen tot aan de top geraken. “Maar als ik zie dat er bij mijn dochter slechts 18% meisjes in een technische richting zitten, dan lijken we nog maar weinig vooruitgang geboekt te hebben. We hebben meer STEM talenten nodig, m, v of x, en hoe sneller hoe beter. Nu is het moment om een voorsprong uit te bouwen. Als ik vandaag het enthousiasme voel dat er heerst bij ondernemers die voor duurzaamheid gaan … Dat werkt aanstekelijk.”

Solvay Silica geeft alvast het goede voorbeeld: tegen 2050 wil het bedrijf bijvoorbeeld klimaatneutraal zijn. Een inspanning die flink wat centen zal kosten. Tegen 2040 wil het hierin 2 miljard euro geïnvesteerd hebben.

“Silica helpt sinds de jaren 90 de rolweerstand van banden verminderen en dus de CO2-uitstoot van wagens. De grondstof ervoor, zand, is niet hernieuwbaar terwijl er elk jaar 40 à 50 miljard ton van naar bouwtoepassingen gaat. We hebben daarom een procedé ontwikkeld om het te maken uit rijstvliezen, een afvalstroom. Als je weet dat er in elke band 1 kg silica gaat, dan is het milieu hier goed mee gediend. Maar we kunnen die groene silica ook aan een driemaal hogere prijs verkopen. Duurzaamheid is geen kost”, aldus Nuyttens.

Nu of nooit 
Met technologie kan je dus wel degelijk de wereld verbeteren. En daar zijn voorbeelden genoeg van te vinden in België. Neem nu Brouwerij Huyghe uit Merelbeke die de ambitie heeft uitgesproken om het meest duurzame bier ter wereld te brouwen. En al goed op weg is. De voorbije jaren daalde het waterverbruik van 8,5 naar 3,7 l water voor 1 l bier.

De volgende stap? Dat cijfer onder de historische drempel van 3 l brengen. Of een digital twin van de productielijn bij Volvo Gent die medewerkers op een virtuele en veilige manier helpt anticiperen op realistische scenario’s in de fabriek. Maar die tegelijk toekomstige generaties aan hogeschool Odisee opleidt in de modernste technieken. Ook dat zijn de SDG’s op hun best. Bij beiden voorbeelden ligt Siemens technologie aan de basis.

Senior Vice President voor België-Luxemburg Eddy Nelis: “Duurzaamheid is geen opportuniteit meer, maar een noodzaak. Wie vandaag niet investeert, dreigt morgen buitenspel te staan. Want de technologie bestaat al om te kiezen voor een koolstofneutrale wereld en er kan wel degelijk aan verdiend worden. Het is zaak om de juiste maatschappelijke keuzes te maken.”