Mobiele oplossingen voor signalisatie

In een industriële omgeving is het van belang dat alle onderdelen duidelijk gelabeld zijn. Het gaat dan niet alleen om algemene waarschuwingen of veiligheidsinfo: een technicus die een ingreep wil uitvoeren moet ook weten waar elk onderdeel voor dient.

Trefwoorden: #barcode, #label, #mobiel, #QR, #Safety Science

Lees verder

Partner Info

( Foto: Safety Science )

ENGINEERINGNET.BE - Zeker waar er in de loop van de jaren al enkele wijzigingen zijn opgetreden, kan dat een probleem zijn. De Antwerpse firma Safety Science heeft een reeks toestellen in het gamma, waarmee slijtvaste zelfklevende vinyl labels naar keuze kunnen worden afgedrukt en op maat worden uitgesneden. Nu komt daar een draagbare vinylprinter bij, die ook op de werf gebruikt kan worden.

Safety Science had al gespecialiseerde printers voor signalisatie in het assortiment. Hiermee kan men etiketten naar wens ontwerpen en afdrukken op vinyl stickers. De combinatie van de kwaliteit van de stickers en de haast onbeperkte configuratiemogelijkheden maakt dit een efficiënte oplossing. Er is echter een nadeel aan: al het afdrukwerk moet op kantoor gebeuren. Met de LabelMax MP1 komt daar nu verandering in.

Draadloos afdrukken ter plaatse 
Dit toestel is bijzonder compact (101 x 210 x 80 mm) en weegt slechts 730 g. Het kan dus overal worden meegenomen, dankzij de handige heuptas. De printer is voorzien van een magnetische rug, waarmee het toestel op stalen oppervlakken kan bevestigd worden. Sturing is eenvoudig via de bijbehorende Android app en is volledig draadloos. Men hoeft die alleen op een tablet of ander mobiel toestel te installeren.

De LabelMax MP1 kan geleverd worden met een bijbehorende tablet, maar indien gewenst kan de technicus zijn eigen toestel (zoals een smartphone) gebruiken. Met behulp van de app kan men dan labels ontwerpen aan de hand van sjablonen, tekst toevoegen, wijzigingen aanbrengen … Er kunnen ook barcodes en QR-codes gegenereerd worden. Toepassingen zijn onder meer inspectielabels, markering van leidingen en kabels, labels voor rekken, in elektrische schakelkasten ...

Een van de voordelen van dit systeem is de drukkwaliteit: de labels gaan jaren mee. Dat is te danken aan het specifieke proces van drukken op vinyl. In tegenstelling tot bijvoorbeeld thermische printers blijft het resultaat van de LabelMax MP1 lang weersbestendig. Standaard wordt de Max Premium kwaliteit van vinyl gebruikt, die bijzonder slijtvast is. Is er extra stevigheid of kleefkracht gewenst, dan kan men voor de Max Premium Plus kiezen. De rollen hebben een lengte van 8 m en zijn verkrijgbaar in drie breedtes (30, 40 en 50 mm), telkens in verschillende kleuren. Er is ook een gamma voorgevormde labels.

Handig voor onderweg
Uiteraard heeft dit toestel minder mogelijkheden dan het tafelmodel. Zo kan men slechts in één kleur tegelijk afdrukken, en is er geen snijfunctie. Daar staat wel tegenover dat men voor elke afdruktaak niet weer terug naar kantoor moet. Een technicus kan dus meteen alles op een consistente manier van signalisatie voorzien.

Daarbij kan hij ook rekenen op ondersteuning vanwege Safety Science. Deze laatste zijn verdelers voor de Benelux, en stonden onder meer in voor de vertaling van alle gegevens in de app naar het Nederlands en het Frans. De app is trouwens downloadbaar op hun website.

www.safetyscience.be