TU/e-project met AI leidt tot betere zorg bij dementie

Leidraad bij dit project is ‘warme technologie’, waarbij artificiële intelligentie (AI) wordt ingezet voor passende, warme, slimme zorgoplossingen voor mensen met dementie.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #dementie, #zorg

Lees verder

research

( Foto: TU/e - Maarten Houben )

ENGINEERINGNET.BE - Technologische innovaties kunnen de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbeteren. Toch sluiten veel tools niet goed aan bij individuele behoeften. Een nieuw onderzoeksproject onder leiding van TU Eindhoven moet daar verandering in brengen.

Dit project, dat zes jaar duurt, maakt vooral gebruik van AI, waarbij data en slimme algoritmes worden ingezet om oplossingen te maken die aansluiten bij wat mensen met dementie zelf willen of nodig hebben.

“Juist AI is daarvoor heel geschikt”, zegt Wijnand IJsselsteijn, projectleider en hoogleraar bij TU/e. “Door het lerende vermogen van AI weten deze tools gaandeweg steeds beter hoe ze mensen kunnen ondersteunen."

"Denk aan instrumenten die mensen met geheugenklachten helpen dagelijkse dingen te onthouden. Of aan navigatie die belangrijke locaties uit de directe omgeving van iemand met dementie intuïtief in kaart brengt”.  

Een belangrijk doel van het project is om mensen uit de zorg en de wereld van AI bij elkaar te brengen. “We willen een brug slaan tussen zorgprofessionals die alles weten van dementie en onze onderzoekers die verstand hebben van algoritmes. De bedoeling is dat ze samen in een proces van cocreatie en codesign op zoek gaan naar oplossingen die écht werken.”

Wat IJsselsteijn betreft, is AI overigens niet per se altijd de enige of beste oplossing. “We kijken naar wat mensen met dementie nodig hebben, zowel thuis als in een zorgomgeving."

"Ook houden we rekening met hoe zorgprofessionals in de praktijk werken, en welke technische innovaties daar het beste bij passen. Dat kan ook een heel eenvoudige tool zijn, of misschien wel helemaal geen tool. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit van de zorg”.

Een bijkomend voordeel van warme technologie op basis van AI is meer efficiency in de zorg, die kampt met een groot personeelstekort. Personeel heeft dan weer de handen vrij voor echte warme zorg.

Partners in dit project zijn onder meer: Maastricht University, Radboud Universiteit, TU Delft, TNO, UMCG, Fontys HS, UTwente, Rotterdam HS en UUtrecht. Budget: 3 miljoen euro.