Ondertekening Green Deal Anders Verpakt

Vlaams ministers Crevits en Demir hebben samen met ruim 80 toonaangevende bedrijven en organisaties, de Green Deal Anders Verpakt ondertekend om de volgende 3 jaar oplossingen te zoeken om hergebruik van verpakkingen te stimuleren.

Trefwoorden: #Fevia, #hergebruik, #recycleren, #verpakking

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - OVAM )

ENGINEERINGNET.BE - De ambitie is om met de ruim 80 projecten het aantal wegwerpverpakkingen met 15.000 ton (goed voor 300 miljoen eenheden) te reduceren in de distributiesector.

Het gaat dan bijvoorbeeld over alternatieven voor flacons van verzorgingsproducten of plastic en kartonnen dozen waarin voeding of meubelen verpakt zitten die slechts eenmalig gebruikt worden en daarna bij het afval belanden.

De projecten binnen de Green Deal geven de consument in de winkel meer keuze om het kopen van eenmalige verpakkingen te vermijden en te kiezen voor producten die ‘anders verpakt’ zijn.

Er komen steeds meer eenmalige verpakkingen op de markt. De afgelopen 10 jaar steeg de hoeveelheid huishoudelijke eenmalige verpakkingen met 10%. Het totale gewicht aan eenmalig verbruikte verpakkingen voor consumptiegoederen werd in België in 2019 geschat op ruim 900.000 ton per jaar.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: “We bundelen vandaag de krachten om deze afvalberg te verkleinen. De transitie naar een circulaire economie is één van de topprioriteiten binnen het Vlaamse beleid. De hele keten wordt betrokken, maar ook het sociale aspect van deze Green Deal is niet onbelangrijk. Maatwerkbedrijf Mivas bijvoorbeeld zet in op de reiniging, kwaliteitscontrole en het her vullen van verpakkingen.”

In een circulaire economie worden materiaalkringlopen maximaal gesloten om zo het gebruik van primaire grondstoffen te vermijden en materialen en producten zo lang mogelijk te hergebruiken.

Door de samenwerking met kennisinstituten en voortrekkersbedrijven moet deze Green Deal de deelnemende bedrijven een antwoord bieden op hun pertinente vragen rond preventie en hergebruik van verpakkingen. Samen zoeken we oplossingen waarbij de milieu-impact van verpakte goederen vermindert.

Deze Green Deal is een initiatief van de OVAM, de speerpuntcluster VIL, COMEOS, Detic en Fevia Vlaanderen.