Jaguar en Pramac werken samen aan mobiel energieopslagsysteem

De ingenieurs van Jaguar hebben in samenwerking met Pramac een emissievrij energieopslagsysteem ontwikkeld dat gebruikmaakt van gebruikte accu’s uit prototypes en testmodellen van de I-Pace.

Trefwoorden: #batterij, #hergebruik, #Jaguar, #off grid, #recycleren

Lees verder

Techniek

( Foto: Jaguar )

ENGINEERINGNET.BE - Voor het systeem van Pramac (ook wel het Off Grid Battery Energy Storage System (ESS) genoemd) worden de lithium-ion cellen uit anderhalve I-Pace accu gebruikt. Het systeem kan emissievrije energie leveren wanneer de toegang tot het elektriciteitsnet beperkt of niet beschikbaar is.

Om de capaciteiten van het systeem te demonstreren, werd het door Jaguar TCS Racing ingezet tijdens de tests ter voorbereiding op het 2022-seizoen van het ABB FIA Formula E World Championship in het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Het Off Grid Battery ESS leverde de benodigde energie voor de geavanceerde, diagnostische apparatuur om de prestaties van de raceauto’s te analyseren. Tegelijkertijd fungeerde het als noodstroomvoorziening voor de pitbox van Jaguar TCS Racing.

De krachtigste versie van het systeem heeft een capaciteit van 125 kWh. Het systeem wordt opgeladen door zonnepanelen en is een opzichzelfstaande unit, bestaande uit een energieopslagsysteem dat gekoppeld is aan een bi-directionele omvormer en bijbehorende controletechnologie.

De units zijn beschikbaar voor verhuur en uitgerust met een type 2-laadaansluiting met dynamische regeling om de accu van een elektrisch voertuig op te laden met een vermogen van maximaal 22 kW (AC).

Door de accu’s een tweede leven te geven nadat ze uit elektrische voertuigen zijn verwijderd, wordt voortijdige recycling voorkomen en het gebruik van zeldzame grondstoffen gereduceerd.