Inzet nanotechnologie voor ontzilten zeewater

De Wageningse universiteit en Wetsus ontwikkelen nanoporeuze 2D en 3D materialen om waardevolle stoffen uit water te halen, zoals zouten, opgeloste metalen en nutriënten.

Trefwoorden: #onderzoek, #ontzilten, #Wageningen, #zout

Lees verder

research

( Foto: liamest - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Wetenschapper Louis de Smet van Wageningen University & Research en onderzoeksinstituut Wetsus kijkt met zijn team naar nanoporeuze 2D en 3D materialen om water efficiënt en selectief te ontzouten.

Dat zijn materialen die ‘poriën’ hebben ter grootte van enige nanometers. Sommige van die materialen hebben interessante eigenschappen voor energieopslag. Deze kanshebbers kunnen ook worden ingezet om water efficiënt te ontzouten via zogeheten elektrisch gedreven scheidingsprocessen.

Zout en andere nutriënten uit water halen kan al, maar dan is het doel waterzuivering. De Smet is juist geïnteresseerd in waardevolle stoffen die in het water zitten, zoals opgeloste metalen en nutriënten.

Het onderzoek is erop gericht om met behulp van fysisch-chemische modificaties selectiviteit toe te voegen aan dergelijke materialen en de onderliggende mechanismen van selectiviteit fundamenteel te doorgronden.

De inzet is om met deze innovatieve aanpak zouten in zuivere vorm in handen te krijgen, veelal een voorwaarde om het hergebruik van metalen en nutriënten mogelijk te maken.

Via een multidisciplinaire werkwijze wordt samen met drie industriële partners en twee onderzoeksinstituten ook gewerkt aan materiaalstabiliteit en de energie-efficiëntie en opschaling van het scheidingsproces.

De Smet heeft voor dit onderzoek een VICI-beurs ontvangen. Dit is één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en gericht op gevorderde onderzoekers.

In totaal ontvangen twaalf vooraanstaande wetenschappers dit jaar elk maximaal 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.