UTwente ontwikkelt 3D geïntegreerd circuit met licht- en geluidsgolven

Als licht interacteert met geluid via stimulated Brillouin scattering, opent dit de weg naar toepassingen als lasers met een erg smalle lijnbreedte en ultra-hoge resolutie signaalverwerking.

Trefwoorden: #fotonica, #geluid, #licht, #photonics, #UTwente

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - Fotonica gebaseerd op siliciumnitride, ontwikkeld aan de Universiteit Twente, kan licht geleiden en manipuleren met extreem lage verliezen. De technologie wordt al toegepast in sensoren, lasers en zelfs fotonische quantumprocessoren.

Prof. David Marpaung van de Universiteit Twente is overtuigd van het potentieel van de combinatie van licht en geluid, en is van plan om een 3D technologie te ontwikkelen die hierop inspeelt.

Geluidsgolven introduceren in siliciumnitride is echter tot nu toe niet goed mogelijk: de optische krachten zijn te zwak en de gebruikelijke optica in siliciumnitride is niet in staat om geluidsgolven te dragen.

Maar Marpaung is overtuigd van de kracht van de combinatie van licht en geluid. In zijn nieuwe project TRIFFIC ontwikkelt hij een nieuwe klasse van akoestiche bronnen die krachtiger zijn dan de optische krachten in siliciumnitride. Hij is van plan om een geavanceerd 3D geintegreerd circuit te ontwikkelen dat licht- en geluidsgolven samenbrengt.

Met dit compleet nieuwe circuit, wil Marpaung voor de eerste keer aantonen dat interacties tussen licht en geluid kunnen worden ‘geprogrammeerd’, net als in elektronische circuits.

Hij ontvangt hiervoor een Consolidator Grant van 2,55 miljoen euro ontvangen. Marpaung ontving eerder een VIDI (2017) en Start-Up (2019), allebei van NWO. Recent werd hij ook verkozen tot Optica Fellow.

Marpaung geeft leiding aan de Nonlinear Nanophotonics groep, onderdeel van het MESA+ Instituut van de Universiteit Twente. De nieuwe Consolidator Grant stelt hem in staat, zijn groep fors uit te breiden, met zes nieuwe groepsleden: vier promovendi en twee post-docs.