Stukadoors overwegend positief na gebruik exoskelet

Tijdens een praktijktest van het Nederlandse TNO, in opdracht van Knauf en NOA, bleek de meerderheid van de stukadoors het exoskelet in de dagelijkse praktijk ook echt te gebruiken.

Trefwoorden: #exoskelet, #onderzoek, #TNO

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Het vak van stukadoor is een fysiek zwaar beroep waar schouderklachten een reëel risico vormen.

De stukadoor werkt zowel aan de muur, van onder tot boven, als aan het plafond, met verschillende houdingen en bewegingen. Het geteste exoskelet ondersteunt de arm met een veermechanisme bij werk met geheven armen.

Gedurende zes weken hebben 39 stukadoors het arm-ondersteunende exoskelet van ontwikkelaar Skelex kunnen gebruiken. De stukadoors mochten in die periode zelf kiezen of en bij welke activiteiten ze het exoskelet wilden dragen.

Dagelijks vulden de stukadoors een vragenlijst in op hun mobiel, na afloop van het werk. Daarnaast werden aan het eind van elke week aanvullende vragen gesteld. Na de zes weken volgde een interview met elke stukadoor. Dit onderzoek is het eerste naar gebruik en ervaringen in de praktijk van een exoskelet in de bouw over een langere tijd.

Het exoskelet werd vanaf de eerste week redelijk veel gebruikt, afhankelijk van het soort werkzaamheden. Daarna bleef het gebruik stabiel.

Bij de plafondtaken zoals het aanbrengen van gips, afreien, messen, schuren en sponsen werd het exoskelet door de meesten ‘vaak’ tot ‘altijd’ gebruikt. Bij de muurtaken gebruikten de meesten het exoskelet ‘soms’ tot ‘even vaak wel als niet’. Bij voorbereidingstaken draagt men het exoskelet liever niet.

Het gebruik van een exoskelet gaat niet ten koste van de prestaties. De stukadoors geven aan dat de snelheid van werken en de kwaliteit van het werk hetzelfde blijft. De onderzoekers zien ook geen effect op de tijdsduur van het werk noch op het aantal pauzes dat men neemt.

Het meest genoemde voordeel was de lichamelijke ondersteuning, het meest genoemde nadeel was een belemmering van bewegingen, vooral bij het stukadoren in kleine ruimtes. De voordelen lijken op te wegen tegen de nadelen: 65% van de stukadoors wil het exoskelet in de toekomst gaan gebruiken.

Rob van Groningen, algemeen directeur Knauf: “De resultaten laten zien dat onze doelgroep gebaat is bij een exoskelet en er ook welwillend tegenover staat."

"In een ander onderzoek van TNO, in opdracht van Knauf, is aangetoond dat ook voor plafondmonteurs het arm-ondersteunend exoskelet verlichtend werkt. Knauf gaat daarom dit exoskelet binnenkort in de productportfolio opnemen.”