Locaflex moet netwerkflexibiliteit in elektriciteitsnetten verbeteren

N-Side, deeptech bedrijf gespecialiseerd in toegepaste wiskunde en softwareontwikkeling, en Epex Spot, beurs voor de Europese elektriciteit spotmarkt, implementeren Localflex, een platform dat de netwerkflexibiliteit in elektriciteitsnetten beheert.

Trefwoorden: #elektriciteit, #energietransitie, #koolstof, #netwerk

Lees verder

Techniek

( Foto: gopixa - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De huidige elektriciteitsnetten staan onder toenemende druk om in te spelen op de opkomst van gedecentraliseerde productie- en verbruiksbronnen, zoals hernieuwbare energie (zon en wind), elektrische voertuigen of warmtepompen.

Om investeringen in nieuwe elektriciteitsnetinfrastructuur te optimaliseren en ervoor te zorgen dat de energiefacturen niet exponentieel stijgen, zal het gebruik van flexibiliteit in het energiesysteem van cruciaal belang zijn.

Energieflexibiliteit is het vermogen van consumenten en producenten om hun verbruikschema's aan te passen ter ondersteuning van het net. Localflex is een nieuwe marktoplossing die de flexibiliteitsbehoeften tussen verschillende systeembeheerders en aanbieders van flexibiliteitsdiensten beheert en coördineert. Het garandeert de beschikbaarheid van het netwerk en de betrouwbare levering van betaalbare en CO2-neutrale energie.

Epex Spot zal het platform voor de lokale energiemarkt exploiteren. Het faciliteert een marktplaats voor flexibiliteit en een betere coördinatie tussen transmissiesysteembeheerders (TSB's), distributiesysteembeheerders (DSB's) en flexibiliteitsleveranciers mogelijk om het gebruik van de beschikbare flexibiliteit in de hele EU te verbeteren.

N-Side heeft het geavanceerde algoritme ontwikkeld dat aan de basis ligt van de handel in energieflexibiliteit op het platform.