Universiteit Twente opent SlimPark Living Lab

Deze proeftuin moet wetenschappers, bedrijven en andere onderzoeksinstellingen de mogelijkheid bieden om nieuwe, duurzame energietechnologieën te onderzoeken en te implementeren.

Trefwoorden: #labo, #proeftuin, #research, #universiteit, #UTwente

Lees verder

Nieuws

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - Met het SlimPark Living Lab onderzoekt de Universiteit Twente hoe het opwekken van zonne-energie op de parkeerplaats, de opslag in batterijen, en het duurzaam en slim laden van elektrische auto’s, een geïntegreerd energiesysteem kan vormen.

In tegenstelling tot veel andere projecten, zijn de technische vraagstukken niet vooropgesteld, maar staat juist de behoefte van de eindgebruiker centraal.

Een door studenten ontwikkelde app geeft de onderzoekers inzicht in hoe en wanneer de opgewekte zonne-energie zo slim mogelijk te verdelen is tussen de ingeplugde auto’s. Ook zorgt het energiemanagementsysteem ervoor dat het elektriciteitsnetwerk niet overbelast wordt.

Prof. dr. Johann Hurink: “Wij waren er altijd al van overtuigd dat de energietransitie van groot belang is, maar de actuele situatie in Oost-Europa laat zien dat een versnelling van essentieel belang is, niet alleen voor het milieu en de samenleving, maar ook voor de economie.”

Deze energietransitie brengt wel allerlei uitdagingen met zich mee. Het vraagt om een samenspel van technologie, mens, maatschappij en beleid, dat zal leiden tot ingrijpende veranderingen in de samenleving.

Daarom slaan wetenschappers van de Universiteit Twente, de bedrijven AmperaPark, Elaad en Mennekes, en andere onderzoeksinstellingen de handen ineen.

Dit project past volgens Johann Hurink, hoogleraar toegepaste wiskunde aan de Universiteit Twente, perfect bij de visie van deze universiteit: ‘high tech, human touch'.

“Met het SlimPark project brengen we fundamenteel onderzoek en praktijk bijeen, waardoor een samenwerking van technologische, sociale en maatschappelijke disciplines tot stand komt.”