• 20/04/2012

VIB doorgrondt geheimen huidmondjes

Aanmaak huidmondjes bij planten ontrafeld- een waardevolle vinding voor het beschermen van planten tegen ziektes en stress, en bepaald milieu-onderzoek.

Trefwoorden: #huidmondjes, #vib

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- Gentse wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) ontrafelen het werkingsmechanisme van het belangrijkste plantenhormoon dat de ontwikkeling van huidmondjes reguleert. Deze doorbraak is waardevol voor het beschermen van planten tegen ziektes en stress, en bepaald milieu-onderzoek.

Plantenblaadjes worden tegen uitdroging beschermd door een luchtdichte waslaag. Via microscopische poriën, de huidmondjes, geven planten water en kunnen ze ademen. Elk jaar passeert er door deze poriën 40% van de atmosferische CO2 en tweemaal het volume water aanwezig in onze atmosfeer. De huidmondjes spelen dus niet alleen een belangrijke rol voor de ontwikkeling van de plant, en bij de totstandkoming van het klimaat.

De VIB-wetenschappers hebben als eersten in kaart gebracht hoe de verschillende spelers met elkaar samenwerken om nieuwe huidmondjes te vormen. Ze toonden aan dat zogenaamde ‘brassinosteroiden’ rechtstreeks ingrijpen op ‘speechless’; de transcriptiefactor die plantencellen aanzet tot de ontwikkeling van huidmondjes.

Deze resultaten verschenen in het prestigieuze vakblad Nature Cell Biology: http://www.nature.com/ncb/journal/vaop/ncurrent/full/ncb2471.html


(KV) (foto wikipedia: huidmondje van tomaat)