Bouw robotlab dat chemie, technologie en AI combineert

Een nieuw onderzoeksprogramma van Nederlandse universiteiten en andere kennisinstellingen zet in op de bouw van een revolutionair robotlab dat chemie, technologie en AI combineert.

Trefwoorden: #AI, #labo, #robot, #universiteit

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - Radboud Universiteit )

ENGINEERINGNET.BE - Centraal in het onderzoeksplan staat de bouw van een robotlab, waarin chemisch onderzoek, robotica, big data en zelflerende systemen worden gecombineerd.

Dat leidt tot een lab waarin alle processen geautomatiseerd en op elkaar aangesloten zijn. Daardoor kan zo’n lab veel meer en veel beter te controleren experimenten doen dan labs waarin slechts een deel van de processen geautomatiseerd zijn.

Ook maken de AI-componenten het mogelijk dat het ontwikkelen van nieuwe chemische producten of formuleringen meer op big data en systematische analyse zijn gebaseerd en minder op intuïtie en trial and error.

Het robotlab zal in de praktijk worden gebruikt door bedrijven die nieuwe producten willen ontwikkelen. Het lab kan zo bijvoorbeeld bijdragen aan het ontwikkelen van duurzamere producten voor de verfindustrie, farmacie en voedselindustrie.

Ook biedt het robotlab ruimte voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld de ontwikkeling van zelflerende moleculaire systemen en biomaterialen.

Een van de uitdagingen waaraan het robotlab gaat bijdragen is de vraag naar energiezuinige oplossingen voor dataopslag en dataverwerking.

Het onderzoeksprogramma heeft ook een ambitie als het gaat om een versterking van de wetenschappelijke infrastructuur op het gebied van chemie in en buiten Nederland.

Er ligt al een plan voor een Max Planck Research Campus Emergence of Molecular Complexity, waarin samengewerkt wordt door de Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, TU Eindhoven, onderzoeksinstituut AMOLF en verschillende Duitse Max Planck Instituten op het gebied van chemie.

Doel van dit nieuwe onderzoeksprogramma is om in zeven jaar een nieuw ecosysteem rond een volledige geautomatiseerd laboratorium te ontwikkelen, met een bijdrage aan het bruto binnenlands product van 400 tot 750 miljoen euro.

Mogelijke locatie voor dit robotlab is de Novio Tech Campus in Nijmegen. Het robotlab krijgt een bijdrage van 97 miljoen euro uit het Nederlandse Nationaal Groeifonds.

De uitvoering van het programma komt te liggen in een stichting die de brede samenwerking van kennisinstituten vertegenwoordigd, waaronder de Fontys Hogeschool Eindhoven, TU Eindhoven, de Radboud Universiteit, het AMOLF instituut en Rijksuniversiteit Groningen.