Eerste 4 maanden 4.000 faillissementen uitgesproken

Gedurende de afgelopen maand werden 664 faillissementen uitgesproken. Ten opzichte van dezelfde april in 2021 betekent dit een stijging van 36,07%. Over de eerste vier maanden van dit jaar waren er in totaal 3.103 faillisementsuitspraken (+45,61%).

Trefwoorden: #faillissement, #Graydon

Lees verder

HR

( Foto: Graydon )

ENGINEERINGNET.BE - Hoewel het aantal faillissementsuitspraken duidelijk een stijgende trend laat zien, blijven we met deze cijfers nog een stuk onder het pre-corona niveau.

De stijgende trend verklaart zich vooral vanuit de vaststelling dat verschillende administraties (de RSZ in het bijzonder) geleidelijk aan hun dagvaardingen ter faling hernemen.

Naar verhouding meten we de sterkste stijgingen binnen het Brusselse gewest. Hier tellen we over de vier eerste maanden van dit jaar 594 uitspraken (+72,67%). Toch blijft dit getal ver onder het niveau van dezelfde periode in 2019 (1.012 uitspraken) en 2018 (1.091 uitspraken).

Die beide jaren spraken de Brusselse ondernemingsrechtbanken bijzonder veel faillis­sements­vonissen uit, onder andere vanuit de bijzondere aandacht die werd besteed aan het opdoeken van spookbedrijven en fraudezaken.

Binnen het Vlaamse gewest kwam men sinds begin dit jaar tot 1.777 faillis­sements­vonnissen (+55,47%). Hierbij valt de bijzonder sterke stijging op binnen de provincie Antwerpen op waar 662 bedrijven over de kop gingen en waar we over de vier eerste maanden van dit jaar een stijging noteren van maar liefst +92,44%. In de andere provincies blijven de waarden onder het niveau van het aantal uitspraken over de eerste vier maanden van 2019.

Binnen het Waalse Gewest meten we met 701 uitspraken een stijging ten opzichte van dezelfde periode verleden jaar (+12,88%).

Op niveau van de activiteiten zien we dat vooral de transportsector het zwaar te verduren heeft. De eerste vier maanden van dit jaar telde deze sector 197 faillis­sements­uitspraken.