Wereldprimeur: extreem gedetailleerde 3D-reconstructies van menselijk brein

Een Europees onderzoeksteam is er voor het eerst in geslaagd om MRI-beelden van de hersenen te combineren met microscopische beelden, wat bestudering op detailniveau van 200 millimeter mogelijk maakt.

Trefwoorden: #3D, #MRI, #universiteit

Lees verder

research

( Foto: Universiteit van Amsterdam )

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers van onder meer de Nederlandse Universiteit van Amsterdam en het Duitse Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences werkten ruim vijf jaar aan een methode om een brug te slaan tussen ultrahoogveld-MRI en microscopiebenaderingen om beelden van de hersenen te maken.

Twee aan de wetenschap gedoneerde sets menselijke hersenen werden gedurende 21 uur in de MRI-scanner geplaatst, daarna gesneden en onder de microscoop onderzocht. De onderzoeksdata van de MRI en microscopie werden gecombineerd, wat resulteerde in beelden van de hersenen die bestudering op een detailniveau van 200 millimeter mogelijk maken.  

UvA-teamlid Anneke Alkemade: ‘De mogelijkheid om MRI-resultaten te vergelijken met specifieke eiwitten die met microscopie zijn gevisualiseerd, geeft onderzoekers meer inzicht in slecht begrepen MRI-observaties, en biedt meer anatomisch detail in kleine hersenstructuren.'  

Ook kunnen docenten de datasets gebruiken voor neuroanatomietrainingen en virtuele hersenontledingen.

De onderzoekers gebruikten een ultrahoog-veld 7Tesla MRI-systeem. Deze heeft een krachtiger magneet dan de MRI-systemen die normaal in ziekenhuizen worden gebruikt. De MRI-software werd door de onderzoekers speciaal voor het onderzoek geprogrammeerd om rekening te kunnen houden met de verschillen tussen levend en geconserveerd weefsel.

Tijdens het snijden van het weefsel werd elk hersenplakje afzonderlijk gefotografeerd, zodat deze later konden worden gebruikt om de weefselvervorming in de microscopiepreparaten digitaal te corrigeren. De hersenplakjes werden op speciaal bestelde glasplaatjes gesleept en verwerkt met op maat gemaakte laboratoriumapparatuur.  

Na digitalisering van alle microscopiedata ontwikkelden de onderzoekers nieuwe algoritmen om de weefselvervorming te corrigeren die als gevolg van het snijden en de weefselkleuring ontstond. Na weken van ononderbroken berekeningen was het team in staat om volledige 3D-reconstructies te maken van beide sets gedoneerde hersenen.  

Andere partners in dit onderzoek zijn onder meer de Vrije Universiteit Berlijn, Erasmus MC, Universiteit Utrecht en Universiteit Maastricht.

In lijn met de principes van Open Science heeft het team alle data vrij ter beschikking gesteld. Geïnteresseerde wetenschappers en onderzoeksinstellingen van over de hele wereld kunnen nu door de 3D-reconstructies van het menselijk brein reizen.