Implantaat zonder draden laat blinden terug zien

Promovendus Adedayo Omisakin van de Nederlandse universiteit TU Eindhoven werkt aan draadloze communicatietechnologie tussen een hersenimplantaat en een digitale camera die blinden weer laat zien.

Trefwoorden: #blind, #Eindhoven, #medisch, #universiteit

Lees verder

research

( Foto: TU/e - Rien Boonstoppel )

ENGINEERINGNET.BE - Over niet al te lange tijd moet een nieuwe hersenchip blinde mensen weer beelden kunnen laten waarnemen. De blinde zanger Stevie Wonder liet al weten enthousiast te zijn over de slimme bril van TU Delft-startup Envision.

De bril heeft een ingebouwde camera en kan gebruikers weer een stuk zelfstandigheid geven door teksten te lezen of objecten terug te vinden. Maar om blinden en slechtzienden echt weer te laten zien in beelden - weliswaar opgebouwd uit pixels - moet de brilcamera aan een implantaat gekoppeld worden.

Dit is het doel van het Nederlandse onderzoeksprogramma NESTOR, een consortium met wetenschappers van onder meer het Nederlands Herseninstituut, Universiteit Twente, Radboud Universiteit, Maastricht University en TU Eindhoven.

Camerabeelden van de bril die de blinde op heeft, worden bewerkt in een mini-computer en draadloos doorgestuurd naar een hersenchip. Die bestaat uit vele elektrodes die met elektrische stroompjes cellen in de visuele hersenschors kunnen prikkelen.

Omisakin houdt zich met promovendus Tom van Nunen en projectleider Mark Bentum bezig met het stuk draadloze communicatie. Waar Van Nunen werkt aan de draadloze energievoorziening van het implantaat, ligt de focus van Omisakin op de draadloze communicatie van en naar het implantaat.

“Bij veel blinden zijn de zenuwen tussen de ogen en hersenen beschadigd en is de enige optie directe stimulatie van de visuele hersenschors. Daar zijn een externe camera, beeldverwerking en geïmplanteerde elektrodes voor nodig," aldus Omisakin. "En het liefst geen draden, om infecties in het hersengebied te voorkomen en omdat de patiënt zo veel mobieler is.”

"We konden in een demonstratiemodel van de zendontvanger een veelbelovende datasnelheid bereiken. Door het gebruik van speciale halfgeleider-technologie kwamen we uit op een verbruik van minder dan 1 mW in een geïntegreerde schakeling.”

Eerdere implantaten verbruiken juist veel stroom, wat bij patiënten tot epileptische aanvallen kan leiden.

"Voor beelden met een bruikbare beeldkwaliteit moet het aantal elektrodes nog verder omhoog. Ik denk dat we met deze technologie in vijf tot tien jaar het verschil kunnen maken voor blinden en slechtzienden.”